No jo, já vím, zeje to tu prázdnotou. Ale ten přechod do dospělého života s každodenní prací mě zmáhá nějak víc, než jsem myslela, tak na blog nemám tolik času, kolik bych chtěla. (Nebo si ho nedovedu udělat.) Ale věřím, že až se trošku zaběhnu, tak tady zase bude přecupcakováno. Jako bolestné zatím pouštím do světa alespoň Instinktový rozhovor s Alenou a Hanou z brněnského World of Chilli. Za fotky moc díky Lence Pavlica!
Na silvestrovském večírku před
třemi lety si kamarádky Alena Doležalová a Hana Polanská chtěly
na zahradu pořídit pár chilli papriček. Místo dvaceti semínek
jich však omylem objednaly dva tisíce. Nadbytečná semínka nejen
že nevyhodily, ale rozjely s nimi obchod a dnes už kromě sazenic a
plodů prodávají také hotové produkty z chilli a v letních
měsících provozují bistro v centru Brna.
Začít podnikat díky chybě v
objednávce asi není úplně obvyklé, že?
Alena: My jsme se pořád nemohly
rozhodnout který druh a najednou nula sem, nula tam a bylo to. Pak
jsme dokonce úplně zapomněly, že jsme něco objednávaly, takže
když došel balíček za sedm tisíc, tak jsme se celkem divily.
Vtipnější je ale to, co nastalo potom. Přišli třeba dva kluci,
že s námi chtějí jít na večírek, a abychom jim taky něco
vymyslely. A někde jsme se už třeba doslechly, že jsme objednaly
dvacet tisíc sazenic, místo semínek, takže ta historka si žije
už vlastním životem.
Že s chilli rozjedete obchod vás
napadlo hned?
Alena: To určitě ne, my jsme si
myslely, že to rozdáme a že něco se ani neuchytí. Mít v ruce
dva tisíce semínek totiž nevypadá nijak strašně, takže jsme to
prostě vysely a čekaly. Začaly růst, vypadaly dobře, tak jsme je
dál opečovávaly a najednou jsme měly krásné velké keře, které
ale potřebovaly víc prostoru a práce. Začaly jsme je rozdávat
známým, ale takto jich rozdáte třeba sto, ne dva tisíce. V té
době ale začínal boom farmářských trhů, takže to byl takový
impuls k tomu začít prodávat, ačkoliv to zprvu moc nešlo.
Hana: Ale pomohlo nám to v dalším
směřování, zákazníci se totiž ptali na dostupnost chilli
plodů, my zatím ale měly jen ty sazenice. Začaly jsme tedy
přemýšlet, že kdyby sem nám naskytl nějaký menší prostor na
pěstování, tak to vezmeme a pak třeba někdy zařídíme
prodejnu.
Alena: No a v tu dobu jsme zrovna
projížděly autem centrem Brna, všimly si prostorů k pronájmu,
otočily auto, přibrzdily, zavolaly a bylo to. Prostory jsme docela
zbrkle pronajaly, ale pořád tak nějak nevěděly, čím je
zaplnit. V té době jsme vůbec neuvažovaly o nějakých dalších
produktech, chtěly jsme jen prodávat sazenice a plody. A jak nás
předtím na trzích navedli zákazníci, tak teď se to stalo zase.
Zpracovávat plody jim přišlo moc náročně a chtěli přímo
hotové produkty. Došlo nám tedy, že musíme začít vyrábět a
následně to všechno prodávat. A tím se kruh uzavřel. Od
semínek, přes sazenice, hotové plody až po produkty a jídla
z nich.
Nedávno jste se přestěhovaly ještě
do větších prostor.
Hana: Bylo nám to holt malé a taky
jsme to chtěly víc propojit s jídlem a ukázat, co všechno se dá
z chilli vytvořit. Každý druh má svoje specifika a vlastní
recepty, takže jsme chtěly i menší bistro. Je to ale dost
náročné, zatím je to v plenkách a všichni se učíme. Koncept
bistra je takový, že funguje pouze v sezóně čerstvých plodů,
zhruba od května do října.
Alena: Je to taková podpora prodeje,
lidé si to vyzkouší v nějakém jídle a zase o tom ví něco víc
a později si třeba koupí samotnou papričku.
Papriček prodáváte kolem třiceti
druhů, dokážete je od sebe chuťově rozeznat?
Hana: Takových pět základních ano,
ale pak už je to dost těžké.
Alena: Lidé jsou často přesvědčení,
že chilli jíme ke snídani, obědu i večeři a jsme strašně
drsné, ale tak to úplně není, já končím tak v polovině
žebříčku. Takže sama jich vlastně ani moc nerozeznám.
Prodávate tu nejpálivější papričku
Trinidad Moruga Scorpion?
Hana: Samozřejmě, čím pálivější,
tím prodávanější, každý to chce alespoň vyzkoušet. Sníst ji
ani není zas tak náročné, dá se to natrénovat. A dnes už
existují i ostřejší druhy.
Je pak vůbec ještě cítit nějaká
chuť, nepřebije chilli vše ostatní?
Alena: Chilli naopak chuť vytáhne,
dokonce i u těch nejpálivějších druhů, ale musí k tomu být
člověk projezený. Tělo si na kapsaicin obsažený v papričkách
postupně zvyká, a pak už třeba dokáže lépe rozlišovat i
jednotlivé druhy. Můžeme cítit chuť tropického ovoce,
kouřovost, je to podobné jako třeba u vína. Netrénovaní lidé
ale samozřejmě cítí jen tu ostrost.
Měly jste chilli rády i předtím,
než jste začaly podnikat?
Alena: Ano, ale hodně kvůli tomu, že
jsme obě kouřily, takže jsme neměly tak dobrou chuť a nic nebylo
dost ostré. Tak jsme se společně rozhodly přestat a chuťové
pohárky se daly do pořádku.
Pěstování chilli v České republice
není zas tak běžné. Aleno, vy jste původní profesí zahradnice,
pomohlo vám to při pěstování?
Alena: Ani ne, protože Hanina je dost
autoritativní, takže si vše dělá po svém a vymýšlí vlastní
postupy. Samozřejmě trochu žertuju, spíše to bylo tak, že
chilli v Česku nikdo moc nepěstuje a literatura počítá s jiným
podnebím, takže vše bylo nakonec stylem pokus omyl. Postavily jsme
se k tomu tak, že to chce vodu a hnojivo a potom - děj se vůle
boží.
Hana: Chce to vybírat vhodné a odolné
druhy, ne všechno se uchytí. Naše nejoblíbenější odrůdy z
Peru nám tu vůbec nefungují. Takže to postupně zkoušíme.
Nestává se, že by se neurodilo vůbec nic, ale potřebujeme, aby
keře měly určitý výnos a když ho nemají, tak musíme zkusit
zase něco jiného.
Jedna z vás navrhovala zahrady, druhá
pracovala v realitách, jaké to bylo změnit zcela profesi a začít
podnikat?
Hana: To se vyvíjelo tak nějak
postupně, ani jsme si to moc neuvědomovaly. Žádný šok z
podnikání se nekonal, i na úřadech šlo vše hladce. Ale my jsme
taky trochu klikařky.
Jak na změnu reagovalo vaše okolí?
Alena: No říkali, že jsme se
zbláznily, že se neuživíme a nikdo to nebude kupovat. My jsme
navíc trochu megalomanky, takže rozhodnutí neděláme úplně
postupně, ale spíš nárazově a intuitivně. Po těch dvou
tisících sazenic, které jsme první rok samozřejmě neprodaly,
jsme se rozhodly, že to bylo málo a další rok už jsme objednaly
čtyřicet tisíc. S tím, že když už se o nás bude trochu vědět,
tak je lepší mít zásobu, než nedostatek. Zatím se nám tento
přístup vyplácí.
Za jak dlouho od začátku jste se tomu
začaly věnovat úplně naplno?
Alena: Hned tu první sezónu, ta byla
zlomová.
Hana: My jsme vůbec neřešily, jestli
nás to uživí, prostě jsme do toho šly a nad ničím
nepřemýšlely.
Teď už kromě samotných papriček
prodáváte i další produkty s chilli, ty si děláte také samy?
Hana: Ano, ono na tom zase tolik není,
protože spousta receptur je daná, takže se snažíme držet spíše
klasiky. Ale samozřejmě jsme toho ze začátku i dost zkazily a
vyhodily.
Alena: Teď už máme trochu větší
zodpovědnost, máme brigádníky, platíme nájem za prodejnu,
energie ve fóliovnících, takže už to všechno musíme brát
trochu vážněji. Také si musíme spoustu produktů, jako je
čokoláda, med, nebo čaj s chilli, nechat vyrobit, samy úplně
všechno nezvládneme.
Jak je nejlepší papričky uchovávat?
Alena: To je právě ono. Vypěstovat
to umí skoro každý, ale jak je pak uchovat bez změny vlastností,
to je těžší. Každý druh to má jinak, třeba podle tloušťky
stěny. Nejpopulárnější je asi mražení, v sušení je problém,
že paprička obsahuje velké množství vody, takže je to dost
prodělečné. My samy hodně zavařujeme, nakládáme, nebo děláme
chilli pasty.
Máte nějakého typického zákazníka?
Alena: My jsme si na začátku myslely,
že nám sem budou chodit samí drsní chlapi, co jedí chilli na
soutěžích a ve velkém. Nakonec je ale typickým zákazníkem žena
kolem padesáti, co jde koupit dárek manželovi, synovi nebo zeťovi.
Daly jsme spoustu energie do toho, aby se chilli dostalo více do
povědomí. Každý, kdo přišel, dostal ochutnat něco, co
pravděpodobně nikdy předtím nejedl. Snažily jsme se předávat
spoustu informací a začíná se nám to konečně vracet. Lidé
chodí už přímo s papírkem s napsanými druhy.
Když zmiňujete soutěže v jezení
chilli, co na ně samy říkáte?
Hana: Moc to nechápu, asi to má holt
nějaké napětí a adrenalin. A občas se tu objeví někteří
soutěžící a říkají, že jednou stačilo.
Nemůže to být nebezpečné?
Alena: Pro zdravého člověka určitě
ne. Do těch posledních kol se dostanou stejně jen ti, co mají
natrénováno a jsou na chilli zvyklí. Jak už jsem říkala, tělo
si na kapsaicin zvykne.
Kromě vlastního obchodu dnes dodáváte
i do Makra, jak se to povedlo?
Alena: My jsme si hned na začátku
myslely, jak budeme prodávat ve velkém do řetězců, ale nic jsme
o tom tehdy nevěděly, nikdo nás neznal, takže nám většinou ani
nikdo neodpověděl na e-mail. Samotní nákupčí zeleniny v tom
také nejsou vůbec kovaní, vše berou prostě jen jako chilli a v
jednotlivých druzích se tolik neorientují.
Hana: Nakonec se nám povedlo domluvit
se právě s Makrem, kde to funguje naprosto skvěle. Musíme se sice
řídit přesnými pravidly, ale jsme spokojené. Dodáváme zatím
jen plody, časem to možná budou i sazenice a některé produkty.
Máte nějaký cíl, kam se ještě
dostat?
Alena: Uvidíme, plány máme velké,
postupně nám to začíná být malé i tady – jak v Brně,
tak v České republice. Ale u nás se to vždy vyvine tak nějak
přirozeně.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.