VĚNEČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM
Odpalované těsto:
310 ml mléka
120 g másla
15 g cukru krystal
2 špetky soli
190 g hladké mouky
6 velkých vajec
120 g másla
15 g cukru krystal
2 špetky soli
190 g hladké mouky
6 velkých vajec
Créme patissiére:
750 ml plnotučného mléka
75g kukuřičného škrobu
210g cukr moučka
3 velká vejce
6 velkých žloutků
90g másla
3 vanilkové lusky
75g kukuřičného škrobu
210g cukr moučka
3 velká vejce
6 velkých žloutků
90g másla
3 vanilkové lusky
+ jahody či jiné drobné ovoce
Postup těsto:
1. V hrnci na středním plamenu smícháme mléko, máslo, sůl a cukr a přivedeme k varu, občas promícháváme Jak začne směs vřít, odstavíme z plotny a rychle vmícháme mouku až se úplně smísí se zbytkem.
2. Vrátíme na hořák a mícháme rychle dál, dokud se těsto trochu nevysuší a nezačne se odlepovat od stěn pánve, to je to pověstné odpalování a trvá to tak 5 minut. Dole v hrnci se udělá tenká vrstva těsta přilepená ke dnu . (Nebojte, není to připálené a ano, půjde to umýt.) Přendejte těsto do mísy a vařečkou ho míchejte asi 2 minuty, aby lehce vystydlo (pokud máte teploměr, tak míchejte do 60 stupňů). Místo mísy můžete těsto přendat do robota a míchat na nízkou rychlost, je to snazší a těsto se rychleji zchladí.
3. Přidejte jedno vejce, nejdřív se těsto nebude chtít smísit, ale nakonec se tak stane, jen pokračujte v míchání. (Bude to chvíli vypadat hnusně, ale nakonec se to smísí, nebojte.) Postupně přidejte všechna vejce, až se úplně smísí s těstem.
4. Těstem naplňte cukrářský sáček s lehce zdobnou špičkou, ne však s moc ostrými zuby. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Na pečící papír si obkreslete třeba podle skleničky tužkou kolečka, podle toho, jak velké je chcete. Tyto mají průměr 7 centimetrů. Dvakrát obkružte kolečko, aby dole zůstala malá dírka. Snažte se kroužit spíše více do výšky, než dělat to druhé obkroužení úplně vedle. Prstem namočeným v teplé vodě jemně zamáčkněte jakékoliv špičky.
5. Pečeme asi 30 minut v dolní třetině trouby.
Postup krém:
Z mléka odlijeme trochu do mísy a rozmícháme v něm škrob, přidáme celá vejce a žloutky. Zbytek mléka dáme s cukrem do hrnce, přidáme dřeň z vanilky a zbytek lusku. Mléko přivedeme k varu a pak z něj trochu odlijeme do mísy s vaječnou směsí, kterou tak trochu oteplíme a tu stále šleháme, aby se vejce nezdrcla. Do zbytku mléka přilíváme opatrně tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, šleháme do zbláznění a přivedeme zase k varu. Vaříme asi minutu, pak odstavíme a stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme lusk, rozšleháme máslo metličkou a krém nalijeme do mísy.
Sestavení:
Větrníky podélně rozřízneme, naplníme cukrářský sáček krémem, nastříkáme na jednu půlku, pak přidáme tence pokrájené jahody a opět pokryjeme krémem. Připlácneme druhou půlku, pocukrujeme a servírujeme!
Můžete použít jakékoliv jiné ovoce a ze základního krému můžete udělat čokoládový (přidáním čokolády rozpuštěné ve vodní lázni), nebo jakýkoliv jiný.
2. Vrátíme na hořák a mícháme rychle dál, dokud se těsto trochu nevysuší a nezačne se odlepovat od stěn pánve, to je to pověstné odpalování a trvá to tak 5 minut. Dole v hrnci se udělá tenká vrstva těsta přilepená ke dnu . (Nebojte, není to připálené a ano, půjde to umýt.) Přendejte těsto do mísy a vařečkou ho míchejte asi 2 minuty, aby lehce vystydlo (pokud máte teploměr, tak míchejte do 60 stupňů). Místo mísy můžete těsto přendat do robota a míchat na nízkou rychlost, je to snazší a těsto se rychleji zchladí.
3. Přidejte jedno vejce, nejdřív se těsto nebude chtít smísit, ale nakonec se tak stane, jen pokračujte v míchání. (Bude to chvíli vypadat hnusně, ale nakonec se to smísí, nebojte.) Postupně přidejte všechna vejce, až se úplně smísí s těstem.
4. Těstem naplňte cukrářský sáček s lehce zdobnou špičkou, ne však s moc ostrými zuby. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Na pečící papír si obkreslete třeba podle skleničky tužkou kolečka, podle toho, jak velké je chcete. Tyto mají průměr 7 centimetrů. Dvakrát obkružte kolečko, aby dole zůstala malá dírka. Snažte se kroužit spíše více do výšky, než dělat to druhé obkroužení úplně vedle. Prstem namočeným v teplé vodě jemně zamáčkněte jakékoliv špičky.
5. Pečeme asi 30 minut v dolní třetině trouby.
Postup krém:
Z mléka odlijeme trochu do mísy a rozmícháme v něm škrob, přidáme celá vejce a žloutky. Zbytek mléka dáme s cukrem do hrnce, přidáme dřeň z vanilky a zbytek lusku. Mléko přivedeme k varu a pak z něj trochu odlijeme do mísy s vaječnou směsí, kterou tak trochu oteplíme a tu stále šleháme, aby se vejce nezdrcla. Do zbytku mléka přilíváme opatrně tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, šleháme do zbláznění a přivedeme zase k varu. Vaříme asi minutu, pak odstavíme a stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme lusk, rozšleháme máslo metličkou a krém nalijeme do mísy.
Sestavení:
Větrníky podélně rozřízneme, naplníme cukrářský sáček krémem, nastříkáme na jednu půlku, pak přidáme tence pokrájené jahody a opět pokryjeme krémem. Připlácneme druhou půlku, pocukrujeme a servírujeme!
Můžete použít jakékoliv jiné ovoce a ze základního krému můžete udělat čokoládový (přidáním čokolády rozpuštěné ve vodní lázni), nebo jakýkoliv jiný.
Jsi moc šikovná, já když je dělala naposled, tak to dopadlo katastrofálně :)
OdpovědětVymazatJust Be Yourself
On je sikovnej spis muj Sir v tomhle pripade.. :D Ale tak postupoval podle myho receptu, no :D
VymazatTak tvůj věneček bych si dala i když normálně říkám všem věnečkům a větrníkům "lejno". Pardon. Ale fakt smekám, vypadá to úžasně. :) :) Corculum♥
OdpovědětVymazatHaha, ono to ale celkem sedí! :D Tak o to víc díky za pochvalu :)
VymazatHmm krásné, moc se ti povedly :)
OdpovědětVymazatJa si rikam, jestli ty texty nekdo vubec cte... nedelala jsem je ja, ale diky! :D
VymazatSladký mám rád ale holky to stejně přehánějí.
OdpovědětVymazatS pecenim nebo jezenim :D?
VymazatMnam...vypadají parádně a určitě tak musí i chutnat..máš šikovného muže:-) U nás věnečky vždycky peče babička a těm se taky málo co vyrovná...:-)
OdpovědětVymazatTo mam! :) U nas prave kupodivu zrovna venecky nikdo nikdy nepekl, tak jsem o nich nemela moc dobry mineni :D
Vymazatsuhlasim, tvoj frajer je mega sikula! dnes boli tieto venceky u nas aj s kavickou, vyborne su, vrelo odporucam vyskusat ;o) Maja
OdpovědětVymazatSuper, veneckum zdar, u me bez kavicky! :D
VymazatTy vypadaji skveke
OdpovědětVymazatMňam, vypadají skvěle. Jako malá jsem si v cukrárně nedávala nic jiného. :D :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším.
dobrej blog...sleduju :)
Díky, já je v cukrárně moc nemusela, tak dobré nebyly! :D
VymazatAhoj Veru, prosím tě, jak se dělá taková ta sklovitá cukrová poleva, co bývá místo cukru nahoře? Mám to na věnečkách nejradši 🙈😊 Děkuju!
OdpovědětVymazatAhoj! Myslím, že to je buď cukr a citronová šťáva, nebo poleva z bílků, jako se dává na perníčky, jenom trochu víc tekutá!
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatPodle me byl malo provarenej tak zloutky neztuhly :-(
VymazatVěnečky jsou bezpochyby moje oblíbené sladké. A když se k tomu podává třeba skvělá brazilská káva, tak je to fakt v topu a je to záruka skvělého odpoledne se skvělým jídlem. A když si k tomu přidáte skvělou zábavu třeba s manželem a dětmi, tak je to prostě sen. Co chtít od života víc? :)
OdpovědětVymazat