Ottolenghiho salát s mangem, cizrnou, květákem a špenátem
150 g cizrny
1 střední květák
asi 50 g špenátových listů (lépe baby)
1 větší cibule
1 mango
čerstvý koriandr
1 lžička černých hořčičných semínek
1 lžička koriandru
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička kari
1 lžička kurkumy
1 lžička cukru
olej
sůl
1 chilli paprička (používám birds eye)
1 limeta
Postup:
Cizrnu buď na několik hodin namočte se lžičkou jedlé sodoy a poté uvařte do změknutí, nebo použijte tu z plechovky a a umístěte do velké mísy. Dejte si vařit hrnec s vodou na květák. Smíchejte si hořčičná semínka, koriandr a římský kmín a opečte na sucho na pánvi, než začnou semínka praskat. Rozbijte ještě horké ve hmoždíři a přidejte kari a cukr, zatím nechte bokem. Květák rozbijte na menší růžičky a vařte jen asi minutu, aby nebyl tvrdý, bude se ještě opékat. Nechte ho dobře okapat, případně osušte. Nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka a opékejte na oleji 5 minut na silném plameni, poté přidejte připravenou směs koření a opékejte dalších pět minut. Potom ji přidejte k cizrně. Pánev neumývejte a opečte na ní zprudka květák jen tak, aby chytl krásnou zlatavou/hnědou barvu, poté také přidejte do mísy. Nakonec přidejte špenátové listy dle libosti, nasekaný koriandr, nakrájené mango, nasekanou jednu středně pálivou chilli papričku a přidejte tři lžíce limetové šťávy. Dosolíme dle chuti A je to! Můžeme jíst buď rovnou teplý, nebo při pokojové teplotě.
Spousta lidí považuje za salát nakrájenou zeleninu a zálivku. O tom to ale není! :-) Oříšky, vytuněná zálivka,sýry, semínka, sušené rajčata a další, mohou udělat ze alátu naprostou pochoutku. Miluju saláty!
OdpovědětVymazatPresne tak! :) Oprazeny seminka do salatu miluju :)
VymazatDát mi někdo cizrnu do salátu nebo kamkoliv, tak ho praštím smetákem :S, ale jinak to vypadá dobře.
OdpovědětVymazatOtravuju jen proto, že mě zaujalo - 1 lžička kurkumy a 1 kari. To není to samé?
Aha :D Ne, neni. Kurkuma je samostatne koreni, kari je smes, ktera se mistne lisi a obsahuje jako jednu z prisad mimo jine kurkumu. K tomu ale další 2 až třeba 10 druhů koření.
VymazatDěkuji za vysvětlení. :) Tak a jdu koukat na věnečky, to je jiná. Ty vyzkouším :)
VymazatTak to vypada perfektně! Vyzkouším jako přílohu ke grilované panence :-) S Ceasarem mi mluvíš z duše, ale jsem nepoučitelná, v restauracích občas objednám a vždycky jsem leda nasraná :-D
OdpovědětVymazatJako příloha mě to ani nenapadlo, ale proč ne! :)
VymazatCaesara si už radši děláme jenom doma :D
s Caesarem je kriz...ovsem ted jsem ucinila objev, a to v pizzerii Suzie's v Udolni. sice asi za 150 voci, ale ferovej!
VymazatFakt? No , tak to musim zajit zkusit! :)
VymazatÚplně si teď představuju jak musí chutnat, mňamka! :D myslím, že brzy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatJe božííí! :) Zkus, nebudeš litovat :)
VymazatNo tak tohle rada vyzkouším
OdpovědětVymazatKonecne neco bez tuny cukru, ja vim! :D
VymazatJá teda nedám dopustit na klasickou kombinaci zeleniny, mozzarelly, olivového oleje a bylinek, ale novým chutím se rozhodně nebráním :) tohle zní jako super inspirace pro letní obědy a po kuchařce se určitě podívám :)
OdpovědětVymazatTo ja taky ne, ale ted jsem si oblibila zkouset ruzne nove kombinace :) Kucharka fakt stoji za to!
VymazatJe vybornej!!!! Diky za recept!!!
OdpovědětVymazatZdravím, ráda čtu Vaše články, vyzkoušela Váš recept na tento salát, chutnal nám. Příště ho vylepšíme, budem do něj dávat jedině olivový olej . Který jsem sehnala na tomto e-shopu. Přeji pohodový den. Z pozdravem.
OdpovědětVymazatWow, tohle vypadá skvěle. Saláty jsou pro mě vždycky první volbou, obzvlášť když mám chuť na něco lehkého. U těchto salátů je to super, že můžu vyzkoušet ledacos a kombinovat více věcí co doma v chladničce najdu. Často přidávám pálivé papričky ,které dodají salátu krásnou pálivost. Určitě vyzkouším váš recept a uvidím, jak se mi povede! Těším se na další recepty.
OdpovědětVymazat