Nevím, čím to může být, ale doma nám strašně rychle zrajou, až přezrávají banány. Když jsem bydlela u našich, mohli jsme tam mít trs banánů třeba týden a pořád byly stejně žluté a pevné a až pak začaly postupně hnědnout. Když teď ale koupím banány, který se zelenýma jabkama patří k mému nejoblíbenějšímu ovoci, tak začnou být jakési měkké a hnědé hned třetí den! Nemám ponětí, proč to tak je, bylo to tak v zimě, je to tak i na jaře a zřejmě to tak bude i po zbytek roku. Má to však jednu skrytou výhodu/nevýhodu, nebezpečně často totiž peču banánový chlebíček, neboli banana bread. Je to snad ta nejjednodušší buchta na přípravu, co může být, protože se pouze smíchají suché a mokré suroviny zvlášť, pak dohromady, vše se nalije do formy a je to. Ale ta chuť!
Protože banana bread vzhledově není úplný fešák, většinou od něj nikdo nic zvláštního neočekává ani chuťově, ale opak je pravdou. Je úžasně vláčný, sladký a díky ořechům křupavý, vydrží dobrý několik dní a pak se dá otoastovat a sníst třeba s máslem. Právě ořechy dělají v chlebíčku skoro polovinu té skvělé chuti a to z prostého důvodu, jsou totiž opražené! Takto jednoduchý trik ořechy pozvedne o několik úrovní výš. Druh ořechů je závislý čistě na vašich preferencích, zkoušela jsem to už s vlašskými, lískovými, mandlemi, pekany i paraa všechno bylo super. Pro velké fajnšmekry je tu i čokoládová verze, když už vám ten obyčejný přestane stačit. Recept je od mé milé Stephanie, jejíž portrét mi visí v kuchyni, z Joy of Bakng.
Protože banana bread vzhledově není úplný fešák, většinou od něj nikdo nic zvláštního neočekává ani chuťově, ale opak je pravdou. Je úžasně vláčný, sladký a díky ořechům křupavý, vydrží dobrý několik dní a pak se dá otoastovat a sníst třeba s máslem. Právě ořechy dělají v chlebíčku skoro polovinu té skvělé chuti a to z prostého důvodu, jsou totiž opražené! Takto jednoduchý trik ořechy pozvedne o několik úrovní výš. Druh ořechů je závislý čistě na vašich preferencích, zkoušela jsem to už s vlašskými, lískovými, mandlemi, pekany i paraa všechno bylo super. Pro velké fajnšmekry je tu i čokoládová verze, když už vám ten obyčejný přestane stačit. Recept je od mé milé Stephanie, jejíž portrét mi visí v kuchyni, z Joy of Bakng.
BANANA BREAD
hrst (kolem 100 g,ale prostě tolik,kolik máte) oblíbených ořechů
230 g hladké mouky
130 g cukru krupice
1 lžička kypřícího prášku
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
2 velká vejce
113 g rozpuštěného másla
3 zralé banány
1 lžička vanilkového extraktu
pro čoko verzi:
30 g kakaa
kousky čokolády, čokoládové chipsy/penízky
o 50 g cukru víc
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a v jedné vrstvě dáme na plech a na pečící papír na hrubo nasekané ořechy. Rozpustíme si máslo a rozmačkáme banány na kaši. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny, v druhé míse zbytek, máslo by nemělo být úplně horké. Smícháme vše dohromady, jen zlehka promícháme, aby se vše spojilo a přidáme opražené ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečeme cca 50 minut, ale kontrolujeme špejlí už tak po 40. Těsto hodně nabude, nahoře chlebíček podélně praskne a bude mít zlatavou barvu. Samozřejmě můžete dát i méně cukru, záleží na vás a na sladkosti banánů.
Vypadá to skvěle ! :) To budu muset vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatDík! Myslím, že nebudeš litovat :)
VymazatBanana chleb je supr, ale ztratila jsem svuj skvely recept, tak vyzkouším tento! Jediný problém je, že banány vždy sním včas...každé ráno s ovesnou kaší:)
OdpovědětVymazatNo, já bych si je právě ráda zase s tou ovesnou kaší dala, ale ony hned zhnědnou :D
VymazatMám ráda jen čerstvé banány....ale ttento chleba vypadá fakt dobře. Asi dám teplým banánům ještě šanci :-)
OdpovědětVymazatwww.siraelxy.blogspot.cz
Tak ony pak zas tak teplý nejsou, když to vychladne :D Ale chlebíčku dají hlavně takovou vláčnost a sladkost :)
VymazatBanana bread uz se chystám udelat dlouuuho. Banany u me ale nevydrží a snim je driv nez bych z nich něco ukuchtila 😕
OdpovědětVymazatStaywithkaterina.blogspot.cz
Tak to máš štěstí, že ti nehnědnou jak mně !:D
Vymazattenhle chlebík je úžasný, zrovna v sobotu jsem ho pekla a tři dny se dal jíst! Můj recept se dost podobá tvému.. fakt ňamka!! :) Akorát jsem tam nedala tam moc cukru, abych to mohla mazat čoko-oříškovou pomazánkou a bylo to něco vynikajícího!!!
OdpovědětVymazatJee, tak to zni skvěle, to taky zkusím! :)
VymazatMám s banány stejný problém, ale nedávno jsem se někde na netu dočetla, že banány vydrží déle čerstvé, když se vrchní stopka dobře omotá potravinovou fólií, aby k ní nešel vzduch. Světe div se, funguje to :)
OdpovědětVymazatFakt jo? Tak to zkusim!
VymazatSuper, další recept na banana bread do sbírky. Zkoušela jsem jich už fůru a nikdy se nepřejí. Za sebe doporučuju banánovo-mrkvovou variantu. Z těch hříšnějších nedám dopustit na banánovo-nugátový chlebíček. Mlask.
OdpovědětVymazatDiky za tipy, vypadaji skvele!:)
VymazatPochopila jsem správně že s přidáním čoko dám více cukru? Nemám ho spíš ubrat?
OdpovědětVymazatJojo, on se pridava skrz to hořký kakao, ta coko se tam dava vcelku a ja treba davam 70 procentni, takze to nijak neosladi.
VymazatA ještě jeden tip, banány by neměly být na stejném místě jako jablka, protože ta vylučují nějaké látky, které urychlují zrání dalšího ovoce..
OdpovědětVymazatDiky moc! To asi zabralo!
VymazatMůj neoblíbenější moučník ! super :)
OdpovědětVymazatTaky je jeden z mych nej :)
VymazatZa posledních 10 dní peču už potřetí :-D je dokonalej!
OdpovědětVymazatJo, je nejlepsi a pritom tak easy! :)
VymazatDělala jsem čoko verzi a měla veliký úspěch. Zařazuji mezi naše oblíbené moučníky. Jana
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda, čoko verzi taky miluju :)
VymazatAkorát peču a jestli ten výsledek bude chutnat stejně jako těsto, tak to moc dlouho nevydrží :)
OdpovědětVymazatZ bananov (a aj ineho ovocia a zeleniny) sa pri dozrievani vylucuje etylen, kt.urychluje dozrievanie aj ovocia ulozeneho s nimi. Preto nemozu byt ulozene napr.s jablkami. Ale na druhu stranu to mozes vyuzit ak potrebujes, aby ti nieco rychlejsie dozrelo :)
OdpovědětVymazatDerkuju za vysvetleni! :)
VymazatTak snad se zadarilo! :)
OdpovědětVymazatTeď jsem dopekla a už se těším až ochutnám. Akorát jsem vyšlehala z bílků sníh, bude trochu nadýchanější ;)
OdpovědětVymazatMarkéta
Pekla jsem ji o víkendu, do základní verze jsem jen přidala tabulku hořké čokolády a byl úžasný :) určitě recept ukládám :)
OdpovědětVymazat