Stránky

pondělí 9. června 2014

Pistáciový koláč


Koláč plnej pistácií, mandlí a kardamomu? To chceš! Ale mít ho můžete jen pokud máte fakt super mixér. Nebo pokud máte ne tak úplně super mixér, je vám ale líto ho vyhodit jen tak a chcete ho při něčem rozbít. Aby umřel v boji, nebo tak něco. To vám totiž tenhle koláč hravě splní, protože jak stojí v receptu: Mix well and stop only when you fear the mixer will overheat. Taky, že jsem se pěkně bála. Tenhle koláč jsme původně chtěli prodávat na Street Food Festivalu jakožto sladkou tečku za izraelskou dobrotou. Teda Honza ho chtěl prodávat. Tak jsem ho upekla, byl super, všem děsně chutnal, tak si to zas rozmyslel a nakonec se neprodával. Takže vy všichni, kdo jste přišli, jste museli být spokojení jen s vnitřnostma. Dělám si trošku srandu, ono totiž dost práce bylo i s těma vnitřnostma a vším ostatním a na dělání a prodávání koláče bych potřebovala ještě pár ruk.

No, každopádně je fakt super, tak si ho upečte alespoň doma. Recept je z nějaké cizokrajné kuchařky, jejíž název si už nepamatuju, a v původní verzi je trochu jiné těsto. Ono je teda jiné trochu dost a mám podezření, že se tam stala nějaká zásadní chyba v gramážích, protože těsto mi v troubě akorát tak bublalo, neb tam bylo strašně moc tuku. Tak jsem místo něj udělala francouzské křehké těsto Pâte sablée. Je to teda nakonec něco jako sou...znění Francouzky a Izraelce. To zní dobře, ne?
Jediný menší problém nastává v tom, že musíte sehnat nesolené pistácie. A ideálně samozřejmě vyloupané, jinak by vám z toho hráblo. Já jsem je v Brně sehnala v Halal masně na Vídeňské, kde mají všelijaké orientální potraviny, takže zkuste najít podobný obchod taky. Nebo pak v prodejnách s ořechy, pokud budete mít štěstí. Vzhledem k miliónu mandlí a pistácií je koláč dost drahý, tak ho radši dělejte jen veleváženým hostům. Třeba Izraelcům. Kdybyste navíc byly Francouzky, tak to bude úplně nejlepší. *mrkající ďábelský smajlík*.


PISTÁCIOVÝ KOLÁČ


Těsto:
1 velký žloutek
70 g cukru krupice (může být i jiný)
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
50 ml studené vody


200 g pistácií
200 g mandlí (můžete teoreticky i v jiném poměru)
250 g třtinového cukru
15 semínek kardamomu, nebo 2 lžičky mletého
150 ml pomerančové šťávy
4 žloutky
kůra z 1 středního pomeranče

1 žloutek
2 lžíce mléka

Postup:
Vymíchejte metličkou žloutek a cukr se lžící vody,  až je směs světlá. Na vál/silikonovou podložku/linku si prosejte mouku a sůl a naházejte na ni na kostičky nakrájené studené máslo. Vyválejte ho v mouce, aby se obalilo a mačkejte směs konci prstů do té doby, než bude připomínat hrubší písek. Až bude těsto hezky držet u sebe, tak z něj vytvořte nižší kouli s prohlubní uprostřed. Do té nalijte rozšlehaný žloutek s cukrem a zbytek vody. Pracujte hodně rychle, aby vše drželo pohromadě. Pokud vám bude připadat moc suché, přidejte ještě trochu vody. Těsto se nehněte, jde jen o to ho dostat do stádia, kdy drží pohromadě. Až se tak stane, můžete ho rovnou začít válet, ale snazší je dát ho na pár minut do ledničky, mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte o něco větší kruh, než je forma a přeneste těsto, když se trochu potrhá, nic se neděje, díry prostě zalepte dalším těstem, stejně tak okraje. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto ve formě dejte pečící papír, který zatížíte fazolemi. Tak se to dělá obvykle, já ale žádné fazole nemám, tak jsem ho zatížila silikonovými košičky na muffiny a fungovalo to taky. Nebo ho nezatěžujte vůbec. Korpus pečte asi 9 minut zakrytý a 5 odkrytý potom vyndejte a troubu nechte zapnutou.

Pokud používáte čerstvý kardamom vcelku, tak vyndejte semínka ze zelených obalů a prožeňte hmoždířem. Mě to strašně otravuje, nejde mi to, všude mi to lítá, tak se tomu trochu vyhýbám.
Ořechy, kardamom a cukr dejte do mísy a mixujte výkonným mixérem na plné pecky, než začnou ořechy uvolňovat všechny ty oleje. Potom přilijte pomerančovou šťávu. Nechte směs chvíli odpočívat, protože bude pekelně horká. Nakonec přidejte ještě žloutky a pomerančovou kůru a pořádně promíchejte. Bude z toho taková tuhá hutná pasta. Naneste ji na korpus a buďte opatrní, ať si ho nezlomíte. Pečte asi 15 minut. Nakonec rozmíchejte žloutek se dvěma lžícemi mléka, potřete směsí povrch koláče a pečte ještě asi 10 minut. Nechte vychladnout a schovejte do ledničky. Můžete ozdobit nasekanými pistáciemi.

A to je všechno, tak si pochutnejte a třeba sbalíte nějakýho Izraelce!

16 komentářů:

  1. Sbíhají se mi sliny jen co čtu popis! Někdy vyzkouším, ale Izraelce neznám, tak se aspoň nemusím dělit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já pistácie zbožňuji, být o fous levnější kupuji je na kila :) takže tento recept hned ukládám a brzo musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja taky, je to takov vecerni zlo, kdy clovek loupe jednu za druhou a nemuze prestat :)

      Vymazat
  3. Jednou jsem ho měl a musím uznat, že byl naprosto skvostnej. Ale bál bych se o svůj mixér a přidat ho do receptu mi přijde dost drahý. Asi se zase jednou připojím k někomu, kdo se o svůj mixér nebojí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, s mixérem je to trochu složitější, ale tvůj nápad zní dost skvěle! :D

      Vymazat
  4. Tak tenhle recept si ukládám na tajné místo - bude se hodit jako překvapení pro mou drahou polovičku, která pistácie miluje. A já taky. Večery u telky s horou pistácií praktikujeme taky. Nedá se přestat. Zdraví LeniK z
    Tasty Therapy

    OdpovědětVymazat
  5. Konecne nejaky izraelsky recept! No teda, ja Izraelce zboznuju, a pistacie taky, takze tento kolac musi byt naprosto skvely! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja zadnyho Izraelce sice neznam, ale verim, ze by skvelost kolace jedine potvrdil ! :D

      Vymazat
  6. Úplně se mi tu sbíhají sliny,pistácie jsou úžasný!

    OdpovědětVymazat
  7. Koláč byl skvělý, dík za recept, hledal jsem něco takového. Ale mixér dostal pecku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to me moc tesi. A pokud to mixer prezil, tak jse vse v poradku! :D

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.