Představte si, že jdete na obří sraz vašeho gymplu. Setkají
se tam lidé ze třídy, z ročníku, ale i o několik tříd výš či níž, učitelé, nebo jen ti, které znáte od vidění. Podobně jsem si připadala na Street Food Festivalu v Holešovicích. Kam jsem se podívala, tam byla známá tvář. A když nebyla známá pro vás, vy jste byli známí pro ni. A naopak. Každou chvíli vám někdo dal pusu (jakože na tvář, hromadné orgie se nekonaly), potřásl rukou, představil vám někoho
nového. Nebo řekl, že vás zná z blogu, Facebooku, Twitteru, či Instagramu.
Ten den se skoro celá česká food komunita sešla na jednom místě a byla z toho
jedna velká párty.
Všechno to začalo na Twitteru - tam se totiž dějí ony
klíčové věci. Vše je potřeba vyjádřit jasně a stručně, není prostor na velké
vykecávání a jde se rovnou k věci. A přesně takto se rodily i úplné
počátky SFF. Myšlenka byla jasná –
ukázat, že street food nejsou jen hnusné bagety, párky v rohlíku a podobně
nudné záležitosti, ale i luxusní jídlo, které lze připravit i na ulici. A také
to, že to všechno jsou schopni zvládnout i amatéři a nadšenci. Za chvíli se
debata přesunula i do uzavřené skupiny na Facebooku, kde se postupně začalo
rýsovat něco reálnějšího. Já jsem si na vlastní stánek netroufala, protože mi přišlo, že cupcakes a podobné věci se tématicky nehodí, ale dala
jsem všanc obě své pomocné ruce, popřípadě i další končetiny. Zkrátka to, co
bude potřeba. (Ale zase všeho s mírou.)
Foto: Aja Voráčková |
Z Brna se na Street Food Fest chystali svoji foodie duši a kulinářské umění předvést Petr (Tw, Insta), David (Tw, Insta) a Honza (Tw, Insta). Aja (Tw, Insta) přijela fotit a jíst, já pomáhat Honzovi a jíst, Michal (Tw, Insta), David (Tw, Insta), Tereza (Tw, Insta) a další si pak prostě jen nemohli nechat takovou událost ují(s)t. Už jen kvůli tomu jsem si připadala jako doma.
Přípravy pro vařící a prodávající probíhaly dlouhé týdny
před samotnou akcí a jednou ze zásadních otázek bylo, co kdo bude vařit. A taky
kolik. Odpověď na druhou otázku byla ve hvězdách, protože nikdo netušil, jak to
celé dopadne a zda si nakonec neuděláme všichni piknik před Crossem,
nedovezeme výslužku rodinám a zbytek pošleme do Armády spásy. První otázka byla
jasnější, ne však o moc snadnější. David dělal Bánh mi, o které jsem vám
básnila už tady, Petr cheesesteak a Honza něco, jehož název by vám neřekl
zhola nic – byly to ale kuřecí stehna, srdce a játra v mixu 9 koření, bylo
to izraelské, byl k tomu hummus, tabbouleh, což je takový salát z bulguru
a pak chlebová placka. Která byla trošičku problém, protože Honzovi se obvykle
nic moc nepozdává, takže se pořád pekly, ochutnávaly a různými způsoby ohřívaly
všelijaké placky.
Pro zásadní přípravy (kromě nákupu surovin a všelijakých
propriet) byla hlavním dnem sobota, na kterou Petrovi a Honzovi, tedy i mne, propůjčila
kuchyň skvělá Daniela a Jarek nám k obědu upekl bezva jehně. Blázen David dělal vše v Brně a do Prahy jel v ranních hodinách až v neděli.
Obědové jehně, mňamka! |
Myslím,
že jsem byla jeden z mála lidí, co čistil srdce a játra kuřete v růžových
šatech s puntíky.
(Na Street Food
Fest jsem pak zvolila ten nejvíc street outfit, co jsem vymyslela, což znamená
kalhoty, conversky a tričko s košilí a taky jsem si připadala jako pěknej
blb a na základě fotek musím konstatovat, že to nebyl dobrej nápad a že mít 45
šatů a dvoje kalhoty je úplně OK. Konec off topic. )
V kuchyni byla trošku spoušť, všude samé maso, v obřím
hrnci cizrna pro menší africkou vesnici, celá linka posetá chlebovými plackami,
výheň z trouby, v lavoru bulgur, do toho Petr s vakuovačkou a
slzami v očích z tuny cibule (nebo
to aspoň tvrdí), zkrátka taková pěkná, poklidná sobota.
Nakonec se ale vše zdárně přichystalo a čekalo se na den D,
který pro prodejce, organizátory a další pomocné ruce začínal mezi osmou a půl
desátou, přičemž oficiální začátek byl v 11 hodin. Všichni se strašně báli
počasí. Báli se tak moc, že je asi vyslyšel nějaký Food Bůh a rozhodl se změnit
děsivou a deštivou předpovědi a nadělil místo toho slunce a místy lehký vítr. Před
Cross Clubem vládl lehký chaos. Pobíhali tam dobrovolníci z Foodies Clubu VSE a všichni další účastníci, nosily se stoly a stolky, plynové bomby, popisovaly
se černé tabule bílými křídami a už v tuhle chvíli se začala utvářet
skvělá atmosféra.
I u tohoto úkolu jsem měla trošku strach, že dostanu vynadáno :D Foto: Petr Zahnáš |
Ani jsme se nenadáli a úderem jedenácté hodiny nevtrhli Švédové, ale hladový dav prvních účastníků. A pak už si pamatuju jen to, že pořád zapínám a vypínám váhu, skláním se pro talířky a pro kyblíky s humusem a taboulehem, krájím placky, ohřívám placky, vyndávám placky, vybírám peníze, nemám desetikoruny, nemám koruny, neumím vynásobit 89x2, je mi vedro, je mi zima, mám žízeň a chci cupcake. A pak už se všechno prodalo, kasička byla plná, kyblíky prázdné a mohli jsme se přesunout k činnosti konzumentské.
Jeruzalémská dobrota. Foto: Hladová Terka |
Splácala jsem všechno. Bánh mi, víno, falafel, cupcake, víno, korejskou
smaženou dobrotu hotteok, jehněčí kofte, kafe, víno, churros, víno a pak ještě víno.
Zároveň jsem se přehozením triček v útrobách Crossu rázem stala
dobrovolníkem organizátorem, umravňovala děti v dětském koutku a tvářila
se hodně důležitě.
Celá akce měla nepopsatelně skvělou (hipster-)free
atmosféru, tolik odlišnou od škrobených festivalů s lanýžema a šnekama. Výborná hudba, výborné jídlo a pití a zejména výborní lidé. Ano, lidí tam bylo dost. Čekalo se taky dost. Street Food Fest akce zkrátka nebyla místem,
kde se rychle najíst a za hodinu mazat domů, ale prostorem ke sdílení zážitků,
pohodové atmosféry a dobrého jídla. Teď to teda nezní ani trochu Z ghetta a
asi bych se měla přejmenovat na Ze snového světa, nebo tak něco, ale fakt to
bylo tak bezva, že na to budu dlouho vzpomínat. (A to i přesto, že se mě hodně lidí zeptalo, jestli na mě Honza nebyl
moc zlej – moc ne :D )
Díky všem, kteří se na celé akci jakýmkoliv způsobem podíleli,
všem, které jsem potkala a poznala a už teď se těším na příště. Ať žije ulice!
já bych to zpunktovala i v Brně !
OdpovědětVymazatNo mozna se neco takoveho chysta ;)
VymazatPáni, no vypadalo to na skvělou akci :)) To s těmi šaty s puntíky a kuřecími játry mě pobavilo :D :D
OdpovědětVymazatJinak ti to na všech fotkách moc sluší :))
Taky, že to skvělá akce byla! :)
OdpovědětVymazatDíky Moni, ale nemám ten dojem :D