Máme v Brně takovou skupinku bláznů. Říkáme si teda foodies, ale blázni sedí o něco víc, protože kdo jiný by byl ochoten připravovat maso týden před podáváním, nebo se dobrovolně přecpat sendviči k prasknutí. S touhle šílenou skupinou, se kterou nás navzájem spojuje láska k dobrému jídlu a jeho přípravě, občas pořádáme foodies večírky, party a všelijaké akce. Je nás dost, tak se všichni ani osobně neznáme, a pak se představujeme našimi twitterovými a instagramovými přezdívkami. Já to mám dobré, protože mně stačí říct jen I am Veronicus a ani nemusím nic dodávat. (Kecám, obvykle se představuju jenom jako Veronika. Nebo Veronika Z ghetta, aby bylo jasno). No a poslední akce byla natolik super, že si zaslouží i samostatný článek na blogu, protože jenom na hashtagy je jí škoda - sandwichmatch!
Úkol zněl jasně.
Jak jsem již říkala, jsme trošku blázni, takže aby se mohlo instagramovat ostošest s kvalitou jako ve food časopisech, tak jsme si vytvořili i vlastní fotokoutek. Respektive, Petr vytvořil.
A potom už se každý jal postupně připravovat degustační porce sendvičů a jednu fotoporci. Na konci každý řekl tři sendviče, které mu chutnaly nejvíce, a podle toho se vyhlásil absolutní vítěz. Přestože jsme sendviče krájeli na opravdu malé kousky, byla jsem tak přecpaná a přemasovaná, že jsem si na vyrovnání chutí musela dát hned tři Lindor koule, a pak se jen odvalit do postele.
Celé poselství této sendvičové akce tkví v tom, že kdyby místo hambáče s tatarkou takto vypadal street food a rychlé občerstvení, tak by na světě bylo krásně.
A teď už tedy ty nádhery zachycené ve fotkoutku. Za poskytnutí fotek moc děkuju Petru Zahnášovi, Davidu Tuškovi a Marku Lutonskému! Na všechny jsou Insta a Twitter odkazy níže.
Ciabatta, pečená paprika, parmská šunka, kozí sýr a rukola
by Kája alias kajusnik na Twitteru a Instagramu
Super startovní italský sendvič, lehký, skvěle nakombinovaný, ciabatta sice nevykynula podle představ, ale chtěla jsem si hned dát další kousek!
Focaccia s nakládanou grilovanou paprikou, lilkem se skořicí a hummusem z bílých fazolí
Ta chuť skořice v lilku byla tak nečekaná, přesto tak skvělá, že jsem na tohle dílo nedokázala zapomenout až do konce, a dala mu jeden ze svých tří hlasů! Hummusu mohlo být trochu víc a Marek stejně jako Kája nebyl úplně spokojený s pečivem, ale tenhle vegesendvič byl zkrátka super.
Domácí chléb (žito, přšenice, špalda) s jelení paštikou a nakládanými houbami
by Martin, recenzent na Scuku jako Maty
Nejsem milovník paštik. Nemusím těžká jídla. A přesto, Martinovu sendviči putoval můj druhý hlas. Jelení paštika byla dost sladká (už to znamená mé sympatie), byly v ní mandle a brusinky a ten domácí chleba byl opravdu pecka. Nikdy bych v něm nepoznala špaldu, natož tak vysoký poměr žita a mám se ještě skutečně co učit.
Vařená oháňka v hořčicové omáčce a nakládaný fenykl s pomerančovou kůrou v olejové housce
by Klára, na Twitteru jako KlareliaVelmi překvapivý sendvič, Klára chtěla původně dělat jazyk, ale ten se k překvapení většiny rozvařil a jako back up nastoupila hovězí oháňka. Fenykl s pomerančovou kůrou byl báječný, asi bych ho měla taky zařadit do jídelníčku, protože je to zjevně dost podceňovaná zelenina!
Německá variace sendviče - preclík s bratwurstem, okurkou a pečenými jablky s cibulí
by David, zakladatel Sklizena , Sklizeno cz na Twitteru, sklizeno na Insta
Tento německý sendvič, který David udělal i v tématickém převleku k výročí okupace, byl jeden z mých favoritů. Jablka pečená s cibulí byla hodně sladká, takže u mě opět bodovala, ale protože ostatní pekli pečivo sami a David ne, tak jsem nakonec hlas ušetřila pro jiné. Ale vlastnit Sklizeno, taky se na pečení vykašlu.
Louhová bulka, rozmarýnová šunka, slanina a pesto z medvědího česneku
Miluju louhované pečivo, takže tahle bulka si mě fakt získala.Vše fungovalo skvěle dohromady, rozmarýnovou šunku miluju a pesto z medvědího česneku je pecka, kterou musím taky udělat!
Vietnamská bageta Bánh mi - domácí bageta z rýžové mouky, domácí paštika a šunka, nakládaná zelenina, sušené vepřové maso, vaječná omeleta, koriandr
Áááá... miluju to! Tohle pro mě byl naprosto jasný vítěz, bez jakéhokoliv zaváhání. Na tuhle dobrotu jsem se těšila už od začátku a nezklamala mě. Dala jsem si dokonce dva kousky, ač jsem potom docela trpěla, ale nešlo odolat. David dělal úplně všechny komponenty sám, narval tam toho tolik, že jsem si říkala, že už to musí být přeplácané. Ale nebylo! Vše fungovalo naprosto skvěle a tenhle sendvič si u všech celkově odnesl první místo. Už se těším, až ochutnám ve Vietnamu a porovnám.
Madeirský sendvič Prego no pão. Domácí houska bolo do caco z batátů, hovězí steak s česnekem, omáčka s vinnou redukcí, vejce, slanina
by Petr, Zahn0 na Insta i na Twitteru
Pořádný kus masa v jasně žluté bulce byl další skvělá záležitost. Na téhle akci ani jiné než skvělé záležitosti nebyly. Petr říkal, že na Madeiře je tohle typický street food, včetně housky se sladkých brambor.
Sice už jsem moc nemohla, zvlášť po dvou porcích Bánh Mi, ale bylo to super.
Týden připravované pastrami = hovězí hrudí, nejprve naložené, pak uzené a v papiňáku vařené s pálivou anglickou hořčicí a kyselou okurkou v rozpůleném bagelu
Celkově asi nejdéle připravovaný sendvič, jak je znát už z popisu. Kdybyste ale viděli to maso, tak pochopíte. Nádhera přenádherná! Řezník, který se Honzovi smál, co jako bude dělat s hovězím hrudím, by asi pěkně koukal. Bagely sice pekl David, protože se asi u přípravy Bánh Mi nudil, ale to vůbec nevadí. Na mě osobně byla hořčice z Marks and Spencer až moc ostrá, ale ostatním naopak přišla ještě slabá. Každopádně, to pastrami vám přeju zažít!
Celkově to bylo super povedené nedělní odpoledne a jsem docela ráda, že jsem pouze ochutnávala, protože trumfnout, nebo se alespoň přiblížit takovým specialitám, to není jen tak. Já radši ty cupcaky. Všechny sendviče do jednoho byly naprosto výborné, zároveň odlišné a originální. Díky Honzovi za zorganizování, Sergiovi za prostory a všem ostatním za účast a můj žlučníkový záchvat. Sendvičům zdar!
A tady máte ještě pár backstage fotek! (A kdybyste chtěli být jóo důslední, tak na Insta i Tw tagujte #sandwichmatch)
Sergio taky poctivě ochutnával |
Maty připravuje pořádné české chleby s paštikou |
Tereza a stylový David v kuchyni |
A tohle je to pastrami. Nádhera, což? |
Diskutujem. Jak jinak než o sendvičích! |
Fotky: Marek Lutonský, David Tuška, Petr Zahnáš
Tak co, kterej byste si dali :)?
Pěkně si to napsala, díky :) Maty
OdpovědětVymazatDíkec! :)
VymazatPáni! Gratuluji k bezvadné akci i bezvadnému žaludku! :)
OdpovědětVymazatTolik různých druhů...
Byly to samé dobroty, takže vlastně pro žaludek úplné pohlazení :D
VymazatA taky jsem koukala, co všechno se dá vymyslet :)
Škoda, že jste tak daleko, to by bylo něco pro mě :)
OdpovědětVymazatVsak to muzes usporadat nekde u vas :)
VymazatVšechno to vypadá krásně, a tak originální kombinace bych nikdy nebyla schopná vymyslet :)
OdpovědětVymazatAle nejvíc mě láká asi ta louhovaná houska, tohle pečivo jsem si nejvíc oblíbila v Rakousku, a ani jsem netušila, že se nějaké pečivo dělá i z batátů, to bych taky ráda vyzkoušela :)
Ja prave taky ne, proto jsem rada, ze jsem jen jedla :D
VymazatJa taky miluju louhovany pecivo, nejradsi ale precliky :)
Hmm to jsou mi dobrůtky. Potřebovala bych, aby se takové sendviče normálně prodávaly ve stáncích a já nemusela pokaždé, když potřebuji rychlý oběd do KFC. Určitě zkusím nějaké obložení podle popisků na véču. Jen asi bez domácího pečiva.
OdpovědětVymazatTo bychom potrebovali asi vsichni :) Ale urcite jsou i jine alternativy nez KFC.. i kdyz, zalezi asi odkud jsi, v Brne si myslim, ze jich par bude.
VymazatA kdyz se koupi nejake poradne pecivo, tak ani neni potreba se trapit s domacim :)
Zdravím,
OdpovědětVymazatno vypadají teda lákavě, já jsem strašný žrout, ale líná si něco uvařit (ale už se zlepšuju! :D). Každopádně je to všechno originální :)
S pozdravem Andrea :)
No vsichni to pripravili skvele me by takove kombinace ani nenapadly :)
Vymazat