S levandulí jsem chtěla něco vytvořit už dlouho. Jednou jsem v Brně na vánočních trzích na stánku pekařství Zastávka ochutnala levandulové sušenky, které pak už nikdy neměli, a byla jsem z nich naprosto nadšená. Od té doby mě čas od času napadlo, že zkusím sama nějakou tu levandulovou dobrotu, ale nebyla jsem s to nikde tu levanduli sehnat. Teď mám ale z obchodu Moje levandule zásobu, takže si můžu doma zařídit levandulovou laboratoř. Jako první mě napadla právě panna cotta, je snadná, vypadá skvěle a dá se na ní dobře testovat síla levandulových preparátů. Protože když se to s levandulí přežene, je to jako byste jedli aromalampu. Nechtěla jsem dělat ovocné želé, protože ho dělám vždycky, napadlo mě medové, ale neměla jsem zrovna med a pak jsem si řekla, že k levanduli by nemusela být špatná čokoláda. Nechtěla jsem ale dělat další smetanovou vrstvu, tak jsem prostě zkusila pěnu. A funguje to skvěle. Je to netradiční, je to dobré a oku lahodící. Co víc si přát!
Tip na to, když si drahá polovička drží linii. Nebo taky když neodhadnete množství. Stejně jsem snědla obě sama. |
To, jakou formu levandule použijete, je na vás. Já jsem to vzala poctivě a zkusila panna cottu ze všeho možného - z extraktu, ze sirupu a ze sušené levandule na vaření. Extrakt je silnej jako blázen a do pečení ho moc nedoporučuju, zato sirup je super. Není tak výrazně aromatický, je sladký, takže můžete omezit cukr a levandule je v něm cítit tak akorát. Dá se klidně používat i do čaje, nebo s ním doslazovat třeba ovesnou kaši. Nejlepší je na vaření a pečení ale sušená levandule ve své speciální gastroúpravě, aby vám z ní nic nebylo, takže já hlasuju pro ni.
Ať už Valentýna slavíte nebo ne, podle mě je to důstojný dezert i na zamilovanou večeři v kterýkoliv jiný den. Nebo vůbec nemusí být zamilovaná. A taky nemusí být pro dva, takže se nestyďte, prokažte lásku sami sobě a snězte všechny panna cotty sami! Nebo si teda udělejte jen jednu, no.
LEVANDULOVÁ PANNA COTTA S ČOKOLÁDOVOU PĚNOU
(5-6 menších porcí, pro dva vydělte dvěma, méně už by se blbě dělalo blbě tuhlo)
400 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
2 lžičky práškové želatiny
20 g cukru (při použití levandule na vaření 30)
3 lžičky levandulového sirupu nebo 2 lžičky levandule na vaření
60 g hořké superčokolády
1 lžička másla
1 vejce, zvlášť žloutek a bílek
1 lžička vanilkového extraktu
35 ml vody
cukr dle chuti
(může být alkohol)
sušená levandule na ozdobu
Postup:
Želatinu rozpustíme ve dvou lžicích studené vody a necháme 10 minut stát. Smetanu s mlékem, cukrem a levandulovým sirupem (nebo sušenou levandulí) zahřejeme těsně pod bod varu (prostě až vypadá, že začne bublat, tak ji ztlumíme) a přijilejeme želatinu. Dáme jí tak dvě minuty na mírném plameni, než se rozpustí a nalijeme opatrně do skleniček (pokud používáme sušenou levanduli, tak přes sítko). Bereme na vědomí , jak jsou velké a jak velkou vrstvu čokoládové pěny chceme, já dávám cca do dvou třetin. Necháme chvíli vychladnout a dáme chladit do lednice.
Asi za dvě hodiny začneme připravovat čokoládovou pěnu. Čokoládu s máslem a vodou si rozpustíme ve vodní lázni. Kdyby se vám zdála směs příliš hustá, trochu vody přidejte. Oddělíme žloutek od bílku, který vyšleháme do tuhého sněhu. Do lehce zchladlé čokolády přidáme cukr a alkohol, pokud chceme, a přimícháme žloutek. Nakonec opatrně do směsi vpracujeme sníh. Lžičkou navrstvíme na panna cottu, uhladíme a dáváme bacha, ať si nezacákáme formičky. Dáme chladit, opět tak na dvě hodiny. Nejlepší je panna cottu připravit den předem, nebo ráno. Před podáváním můžeme pro efekt posypat sušenými kvítky levandule. Nepřežeňte to ale, levandule je fakt dost aromatická.
Voilá!
Vidíte jak je pěna nadýchaná? Mňam mňam :) |
TIPY:
- čokoládovou pěnu můžete samozřejmě udělat jen tak, z tohoto množství ji vzniknou cca dvě porce.
- k levanduli můžete přidat i vanilkový lusk
- nebo prostě udělejte úplně jinou panna cottu a přidejte do ní to, co máte rádi. Je to univerzální recept a jestli do ní dáte extrakt z citrónu, nebo třeba skořice, je vlastně jedno.
Moc krásné, Verunko! :))
OdpovědětVymazatPůvodně jsem si myslela, že ta červená pěna je z jahod. Asi klame světlo nebo co, ale připadá mi červená. :D
Díky, Kriss!
VymazatAha, zajímavé,mně se to ukazuje úplně hnědě, tak doufám, že víc lidí má monitor nastavený jako já, než jako ty! :D
taky vidim cervenou, dokonce jsem v ingrediencich hledala barvivo :D Maket
Vymazatvypadá to božsky !
OdpovědětVymazatTak já to mám stejně jako Kriss úplně červené :D Ale na tom nezáleží, vypadá to fakt krásně! Příší týden se do toho pustím, sice ne z nějakých valentýnských důvodů, ale prostě proto, že jsem děsně žravá a vypadá to moc hezky, než abych to mohla nechat jen na monitoru :D
OdpovědětVymazatHlavně pokaždé když od tebe něco dělám, tak to dopadne skvěle, takže jsi taková moje "záruka kvality". Posledně jsem dělala cheesecake a rodina se mohla blahem zbláznit :)
Fakt divny, no co se da delat, cervena cokolada je porad cokolada :D
VymazatJasny, ja to taky prvne nijak valentynsky nezamyslela, ale pak jsem k tomu foceni donesla ten ruzovej satek... :D
Tak to jsem moc rada, byt zarukou kvality se nepostesti jen tak nekomu! :D
Mám možná blbý dotaz, ale kolika procentní smetanu jsi použila? Děkuji :)
OdpovědětVymazatA u mě čokoláda taky vypadá červeně :-D
Na šlehání, takže 33, ale pokud seženeš víceprocentní, tak ji klidně použij :)
VymazatSakramente, blbý monitory! :D
Táto sexy pankota je naozaj veľmi sexy! Musím sa hanblivo priznať, že som túto mňam-mňam nikdy neskúšala, ale asi spravím, keď budem doma, keďže tu v Dánsku sa v tých smotanách až tak nevyznám :D
OdpovědětVymazatPS. inak ja mám tiež červenú čokoládu, ale podľa mňa je to zámer, aby to dodalo ten romantikuš nádych ! :D
No, ona to zas takova pecka neni, je to proste ztuhla svarena smetana, ale sexy nazev z toho udela neco super :D Ale jako dobre to je, to samozrejme jo : )A ja bych se toho v dansku nebala, kouknes na procenta, to je stejny a je to..
VymazatNo zamer to nebyl, pac ja ji vidim fakt hnede :D
"Stejně jsem je snědla obě sama." - pobavilo, nejspíš bych dopadla stejně :D můj drahý protějšek totiž zrovna dietí a možná díky za to, drží mě to totiž od vyzkoušení půlky všech receptů co tu jsou. Doma už to nikdo nechce jíst a sama to všechno spořádat nemůžu, mám soudnost, že. :)
OdpovědětVymazatMně ta čokoláda přijde taková tmavě rezavá, ale na přitažlivosti jí to nijak neubírá! :)
Katka
Muzes si udelat vzdycky miniporci pro sebe a nebo je rozdavat kamaradum :D
VymazatAch jo, cervena, tmave rezava,... :D
Tohle bych mohla mít každý den. Vypadá to úžasně.
OdpovědětVymazatDekuju :)
VymazatVeľmi dobre to vyzerá! Vskutku Valentínsky dezertík.
OdpovědětVymazatMňam, musí být zážitek to jíst <3
OdpovědětVymazatA zažít ho může každý! :D
VymazatAhoj, nikdy jsem panna cottu nedělala a mám otázku. kdybych nahradila pěnu normálně čokoládovou polevou, nebyla by třeba moc těžká na tu panna cottu? Děkuju :)
OdpovědětVymazatAhoj, nevim co myslis normalni cokoladovou polevou, jako ganache? Ta by ti v takove vrstve uplne ztvrdla, to by neslo.
Vymazataha, dobře. děkuju! :)
VymazatAhoj, chtěla bych panna cottu udělat návštěvě, ale jsou trochu konzervativní pokud jde o chutě...a proto by levandule nebyla nejvhodnější, chtěla bych se zeptat, čím by se dala nahradit?? :) (skořice totiž taky nebude to pravé ořechové :)
OdpovědětVymazatAhoj, dej tam vanilkový lusk, nebo extrakt :)
VymazatTo mě nenapadlo!! Díky :) Stejně jsem si ho pořídila po tvém vzoru ;)
Vymazat