|
Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
Když jednou začnete blogovat a nějakou dobu to vydržíte, tak
vám dříve či později začnou chodit tematické maily všeho druhu. Tiskové zprávy výrobců spotřebičů, lákavé nabídky typu
My vám něco pošleme a vy za to oplátkou
napíšete, že je to super, nebo pozvánky na představování nových produktů od
medového Jamesona až po rumunské ovoce. O to raději jsem byla, když přišla
pozvánka, která mě skutečně zaujala, tedy první oficiální foodblogerské setkání
pořádané školou vaření Chefaparade. Když bylo konečně známo datum této historické
události, rychle jsem u ostatních sondovala, zda přijdou. Na začátku většina chvíli
váhala, protože v Chefparade si pro nás připravili záludný program v podobě
mystery boxu.
Kdo koukáte na Masterchefa, tak určitě víte, o co jde. Kdo ne, tak
krom toho, že byste měli
co nejrychleji začít (a potom si jako pozadí na mobil
stáhnout fotku Gordona a na notebook Grahama Elliota), tak jde ve stručnosti o
to, že máte k dispozici konkrétní suroviny, se kterými musíte připravit
famózní dobrotu. Můžete použít všechno, nebo klidně jen pár komponentů, vše je
jen na vás, ale musíte se vejít do časového limitu.
|
Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
Protože většina nás holek foodblogerek se věnuje spíše
sladkému pečení, tak nás odvážný koncept trochu vyděsil. Kdo se však bojí,
nesmí do lesa a do kuchyně taky ne, takže jsme sebraly odvahu a vzájemně se
ujistily, že půjdeme.
Připadala jsem si drsně, že už jsem v Chefparade
jednou byla, jaksi jsem si ale neuvědomila, že dostat se autem do Holešovické tržnice
je trošku jiné než MHD a po obkroužení celého areálu, vjezdu do úplně jiné
části a několika otočkách o 180 stupňů na Bubenském nábřeží, jsem se vší
parádou zaparkovala své nenápadné žluté auto před ceduli zákazu zastavení. Nechtěla
jsem přijít pozdě, chápete. Nakonec mi to ale nedalo, vyměkla jsem a šla přeparkovat. Během mé řidičské kreativity už na místo došlo všech 17 nadšenců,
kdy většinu tvořili foodblogeři, ale našlo se i pár výjimek, jako
Jana z FoodiesClubu, do které jsem hučela, ať si taky založí foodblog, nebo Jakub, který je
všude. Nutno dodat, že akce nebyla nijak výběrová a mohl se přihlásit každý,
kdo se o ni dozvěděl. (To jen abyste si nemysleli, že jsme nějací vyvolení.)
|
Náš tým před porotou. |
Naše první setkání proběhlo pod patronátem Terezy z
Foodlover,
která společně se šéfkuchařem z Chefparade vybrala suroviny do
mystery boxu. Celé kuře, brambory, česnek, červená řepa, čerstvý špenát,
šalotky, červená čočka, zeleninový vývar, bílé víno, hořčice, med, pepř, sůl, tymián,
bazalka, šalvěj, máslo, olivový olej.
Cože?
Kde je mouka? Vajíčko? Z čeho udělám cupcake? Něco takového mi běželo
hlavou, protože jsem se celou dobu těšila na tvoření dezertu (a nebyla jsem
sama), v hlavě si náročně uchovávala poměry jednotlivých typů těst a najednou
taková rána pod pás! Myslela jsem, že budeme mít za úkol připravit předkrm,
hlavní chod a dezert a plánovala strategii zamluvení dezertu. Nakonec to tedy bylo jen
hlavní jídlo, ou jé. Byli jsme rozděleni do 4 týmů a na náš výsledný sexy pokrm
měli hodinu a čtyřicet minut. S mým týmem jsem byla maximálně spokojená,
společnost mi dělala
Julka,
Jana,
Katka a
Foodies club Janča.
Moje role byla taková, že jsem hodně mluvila, hodně
nadávala, že nemám mouku a moc toho neudělala. No, i takoví členové jsou
potřeba, zvedají sebevědomí zbytku, takže jsem na sebe stejně hrdá. Většinu
času jsem se tvářila, že něco dělám, pobíhala po celé kuchyni, sondovala u
konkurence a hledala jejich slabiny. Přestože jsme původně moc nevěděly, co
budeme dělat, nakonec naše jídlo bylo opravdu výborné a skončilo těsně druhé za
šalvějovým chipsem. Pardón - za
Meg,
Honzou,
Lucií a
Petrou, jejichž roládu
právě šalvějový chips poslal až na samý vrchol soutěžního klání.
Z našeho nejistého začátku nakonec vzniklo pečené
kuřecí stehno s tymiánem v marinádě z hořčice, medu a olivového
oleje a teplý salát z brambor, špenátu a pečené červené řepy. To vše
korunovalo bylinkové máslo a karamelizovaná mrkev. Nevím, co by na to řekl Gordon,
ale podle mě to rozhodně mělo wow faktor.
|
Naše sexy kuře. Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
Navíc jsme měli připravenou ještě
červenou čočku na bílém víně, která byla taky famózní, ale servírování dvou
příloh jsme vyhodnotili jako gastronomické faux pas a přece jenom to měl být restaurant
quality dish, že jo.
Protože výsledkem měla být pouze jedna degustační porce pro
Terezu a šéfkuchaře Radka, zbytek jsme si pěkně snědly samy, navíc s Julčiným
bezva oranžovým chlebem z dýně. Z toho byli samozřejmě všichni na
větvi a skoro je pak nezajímalo, kdo vyhraje.
|
Foto: Chefparade |
Jak už jsem říkala, šalvějový chips nás o chlup porazil, ale
nutno říct, že to bylo opravdu výborné, což musím vědět, protože jsem snědla
skoro celý talíř, který poskytli vítězové ostatním k ochutnání.
Bylo super vidět konečně naživo ty, které znáte jen
prostřednictvím jejich blogů a mnohdy si s nimi ani nespojíte žádnou tvář.
Bylo by ale lepší, kdybychom dostali nějaké cedulky, jmenovky, nebo aspoň
nálepky na čelo, protože je přece jen trochu zvláštní se představovat pomocí
www. Protože jsme celou dobu pracovali v týmech, neměli jsme ani šanci se
moc seznámit s ostatními. Určitě to ale nebylo poslední setkání, takže
není třeba klesat na mysli. Navíc jsme dostali bezva kuchařku, takže celkově
výlet hodnotím dvěma vztyčenými palci! Mystery boxu zdar!
Autor fotek: Chefaparade a Jakub Stadler
|
Vítězný tým před porotou. Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Dohlížím na servírování. Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Akce. Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Vítězné menu Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Menu týmu číslo 4 Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Naše superkuře Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Menu týmu číslo 3 Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Jde o něco vážného, soudě dle mého výrazu Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
|
Vítězové, roláda a chips. Foto: Jakub Stadler, Instinkt |
P.S. Nějak se jim v Instinktu zalíbila moje
předchozí tvorba a nabídli mi pravidelnou spolupráci, takže o blogerském setkání včetně
vítězného receptu se můžete dočíst v čísle, které vychází 31.10. A
kdybyste měli nějaké fajn tipy na články, rozhovory, či reportáže ze světa
jídla, tak mi neváhejte napsat!
boží článek, toto mi přijde jako jedno z mála bloggerských setkání které má tak nějak smysl :)
OdpovědětVymazatškoda, že jste nevyhráli a ten dýňovej chleba musel být pecka! :)
Blondies z My Blond World
Díky a máš pravdu, smysl to určitě mělo a na dýňovej chleba snad Julka brzo přidá recept na blog :)
VymazatSe jmenovkami souhlasím, bylo to přesně to, co jsem tam postrádala. Zvlášť když můj blog má takový těžko zapamatovatelný název :-)
OdpovědětVymazatNo ja ho i ted musela slozite googlit, abych mohla dat odkaz a musela jsem jet pres maily pres vsechny komenatre k clankum abych te tam nasla :D
VymazatNo, super! Myslíš, že bude někde více fotek? :)
OdpovědětVymazatUz jich je vic! :D
VymazatMoc pěkný článek, pěkně jsi zmapovala celou velice zajímavou akci. :) Popravdě, já dostat takové ingredience, tak upeču maximálně to stehno. :D
OdpovědětVymazatDikec! :) Vsak my vlastne skoro vsichni delali neco takovyho :D
VymazatGratuluju!!!!!!! :P To chce odvahu, talent a lásku k vaření, která ti určo nechybí :-* Věřím, že tímhle koníčkem ještě uděláš kariéru :P
OdpovědětVymazatNo to by bylo super, ale nevim nevim :)
Vymazat:) Jéé určitě jste si to moc užili(y)... :) Závidím ale nadruhou stranu si říkám, jestli by mě strach z neznámého neparalizoval :)
OdpovědětVymazatŽe bych začala kupovat Instinkt? :D
Nee, myslim, ze tak stresujici to snad nebylo :D
VymazatNo zacni, zacni :)
Pááni, moc Veru gratuluji, ty fotky jsou úžasné, můžeme ti jen závidět, ale moc ti to přeju! To jídlo, byť maso nejím, nazdobené a servírované je krásně, hlavně to musí být úžasná zkušenost a akce, takhle se sejít s lidmi, se kterými se má "člověk co říct" a máte společné zájmy a cíle...prostě supr akce! A byť mě toto nikdy nepotká, doufám, že jich bude víc, protože mě baví prohlížet si takto foodblogerky v akci =)
OdpovědětVymazatBylo to vazne supr, ale velke gratulace zas nejsou na miste :D Byla to spis takova sranda a presne jak rikas, hlavne to poznavani lidi bylo skvely :) Myslim, ze tyhle akce by snad mely byt pravidelny, tak jsem sama zvedava :)
Vymazat