Ona ve svém korpusu na těsto používá lískové oříšky, což já osobně moc nemusím a napadlo mě místo toho zkusit kokos, což společně s bílou čokoládou zafungovalo naprosto skvěle. Co se týče množství čokolády, tak to chce vyzkoušet. Pokud použijete rybíz, nebo jiné kyselé ovoce je tabulka a půl akorát, protože chutě se krásně vyváží. Pokud však máte třeba maliny (teď už zákonitě dost přezrálé), nebo borůvky, tak dejte čokoládu jen jednu, jinak to bude fakt dost sladké. Tenhle koláč je ale naprostá rychlovka a easy peezy věc se skvělým efektem. Určitě bude chutnat cheesecakežroutům a milovníkům lehkých dezertů. (Což se, pravda, trochu vylučuje, ale takhle jsem to holt vyhodnotila!)
KOKOSOVÝ KOLÁČ S KRÉMEM Z MASCARPONE A BÍLÉ ČOKOLÁDY
Korpus:
150 g hladké moukysůl
65 g másla
100 g kokosu
25 g cukru
1 vejce
Krém:
200 g mascarponě
100-150 g bílé čokolády (dobrá je schoegetten)
140 ml smetany
+ovoce (doporučuji ten rybíz)
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na kousky a rychlými pohyby prstů vytvoříme něco jako drobenku. Přidáme cukr, kokos a vajíčko a vypracujeme v celistvé těsto, snažíme se celkem rychle. Zabalíme do folie a necháme v lednici asi půl hodiny. Vyválíme ho do formy (opět rychlovka, kokos se dost drolí), vhodná je menší,kolem 20 centimetrů a nezapomeneme na okraje. Těsto propícháme vidličkou.
Přikryjeme ho papírem na pečení a zatížíme fazolemi (což je věc, kterou fakt nemám, takže na to nahážu nějaké "těžké" věci co můžou do trouby, jako třeba silikonové formičky na muffiny, nebo cokoliv jiného.) a takto pečeme asi 12 minut. Potom papír dáme pryč a pečeme dalších 8 minut, až má koláč pěknou nahnědlou barvu a je vidět, že dobře drží. (Když ho trochu nahnete, tak se odlepuje od stěn formy a těsto by šlo v pohodě vyklopit).
Necháme korpus trochu vystydnout a připravíme si náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, kterou necháme jen chvíli vychladnout, vymícháme mascarpone, přidáme čokoládu a přišleháme i smetanu. (Nebo si smetanu vyšleháme předem dotuha, tam ale trochu hrozí, že se krém srazí).
Naplníme korpus, ozdobíme ovocem a dáme chladit do lednice, než krém ztuhne, já ho tam měla přes noc, ale postačí i pár hodin.
Tenhle koláč je fakt skvělý, protože je velmi rychlý, snadný, ale přesto výborný a ještě krásně vypadá., takže co víc si přát?
Takže si ho koukejte udělat ještě, než bude po všem a foodblogy budou plné dýní!
Foodblogy
Noo jó opět nádhera, ten se povedl ♥ Začla jsem tě sledovat na instagramu :P Těším se na další fotky :P
OdpovědětVymazatVypadá i chutná skvěle, ideální kombinace :) Beru na vědomí a budu se snažit! :D
Vymazatvypadá moc dobře, měla bych si ho napsat na seznam co-si-upeču-za-půl-roku-doma :D
OdpovědětVymazatprotože kombinace kokosu a bílé čokolády, to je něco pro mě! :)
A nebo di kup hotovej korpus a udelej si jen ten krem a je to :D Ne, ze bych to doporucovala normalne ale Erasmus je tvrdej zivot! :D
VymazatPovedl se ti na jedničku s *. :))
OdpovědětVymazatDiky :)
VymazatNo tak ten je úžasnej! A navíc ta kombiance chutí, mňam! Už je sice po rybízu, ale prostě ho musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazatJojo, udelej ho, treba jeste nejake opozdilce najdes! :)
Vymazatahoj veroniko, mam dotaz - myslis, ze by se dal upect den dopredu? ze bych na nej dala pak uz jen to ovoce...a jeste jeden dotaz - mas zkusenosti s mrazenym ovocem? mam tady rybiz i lesni smes, tak bych to namichala, ale nevim, jeslti to tam dat rovnou nebo nechat okapat nekde bokem. zase aby to nebylo rozblemcany...
OdpovědětVymazatdiky moc za rady :-) monika
jezis, ted vidim, zes ho chladila pres noc, tim padem muj prvni dotaz odpada...:-) monika
OdpovědětVymazatAhoj, tak sis stihla odpovedet jeste driv, jak ja :) S mrazenym zksuenost nemam, ale udelala bych to tak, ze bych ho nechala na nejakem sitku roozmrznout, aby fakt pustilo tu prebytecnou vodu a az pak ho tam kdyztak naskladala. Kazdopadne nejake jahody a boruvky treba jeste urcite seznes :)
VymazatAhoj holky, zrovna mám den volna, tak jsem se rozhodla, že tenhle krásný koláč zkusím, bohužel mám jen domácí mražený rybíz, tak uvidíme jak to dopadne, ale snad bude tak dobrý, jak ho Verča popsala. Kdyžtak dám vědět, jak to dopadlo s tím rybízem :)
OdpovědětVymazatAhoj, uz je to asi pozde , ale presto - jde to i s mrazenym, akorat je potreba ho nechat hodne okapat, aby nepustil do kremu moc vody.
VymazatKoláč opravdu stojí za to :-) všem moc chutnal. Tak moc děkuji za inspiraci a mraženého ovoce se nebát :-):-):-) Klára
OdpovědětVymazatTak super, to mam radost! A diky za info :)
VymazatAhoj Veru! Prosím tě, šlo by místo mascarpone použít nějakou jinou alternativu? :) Případně jakou? :) Koláč vypadá suprově, přemýšlím že si ho upeču jako odměnu za zkouškové :D.
OdpovědětVymazatDěkuju za odpověď, zdraví taky blonďatá Verča :)
Ahoj Veru, nikdy jsem to nezkousel, takze uplne nevim, ale urcite by sla philadelphia a potom teda asi i tvaroh.. ale fakt si nejsem jista, jak to bude chutnat :D A proc nechces dat mascarpone?
VymazatTo já jenom tak, z ekonomického hlediska, že by to vyšlo levněji :). Tak jenom jestli to třeba nemáš ozkoušené, že je to chuťově stejné/podobné i např. právě s tvarohem nebo tak :). Nejspíš stejně asi dám to mascarpone :D.
OdpovědětVymazatNo chuťově stejné by to určitě nebylo :) Mascarpone je v Tescu za 40 korun , v Lidlu ještě myslím o 10 korun míň, což není taková pálka a myslím, že lepší je ho koupit, než riskovat, že to nebude tak dobrý :) A nebo si můžeš udělat vlastní podle Cataliny http://catalinapece.blogspot.cz/2011/08/mascarpone.html :)
VymazatJasně, to máš určitě pravdu :). A děkuju za doporučení! :)
VymazatAhoj Veru :) chtěla bych se zeptat jestli mohu použít formu o průměru 27 cm ? není to moc? :))
OdpovědětVymazatdky za odpověď :))
Ahoj, promin, ze pisu az ted, nejak nestham. 27 je ok, ale s valej celkem natenko :)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatjen taková maličkost ke komentáři nade mnou, také mám formu 27 cm a chci zkusit tento koláč, ale nestálo by za to udělat těsto z dvojnásobné dávky? Nebude toho zase moc? Díky za odpovědi a super recepty! :-)
Ahoj, dvakrát tolik bude hodne, ale zbytek testa se da zamrazit, nebo pouzit treba na tartaletky :) Aby to vyslo udelala bych tak uz 1,5 davky.
VymazatAhoj, chtěla bych se zeptat jakej kokos ne na tenhle koláč vhodnej, jesti strouhanej, nebo nějakej ten drcenej, nebo to je jedno, díky :)
OdpovědětVymazatJá používám strouhanej!
VymazatProsím, jakou smetanu mám použít?? Zakysanou? Pokud sladkou,tak kolika %?
OdpovědětVymazatDiky.