Třetí červencový čtvrtek znamená třetí rozhovor v Instinktu made by Veronika. Bohužel taky poslední,
alespoň prozatím. Jednou ze mě totiž jistě bude slavná food novinářka a pak budou moje články na každým rohu. Nebo taky slavná cukrářka a pak budou moje fotky na každým rohu. A nebo taky něco úplně jiného a nebudu na vůbec žádným rohu. Uvidíme.
(Edit: V Instinktu mi nabídli stálou spolupráci, takže si články ode mě můžete číst pravidelně v rubrice Menu :)
alespoň prozatím. Jednou ze mě totiž jistě bude slavná food novinářka a pak budou moje články na každým rohu. Nebo taky slavná cukrářka a pak budou moje fotky na každým rohu. A nebo taky něco úplně jiného a nebudu na vůbec žádným rohu. Uvidíme.
(Edit: V Instinktu mi nabídli stálou spolupráci, takže si články ode mě můžete číst pravidelně v rubrice Menu :)
Rozhovor s Bárou, sushi odbornicí na slovo vzatou, bylo poměrně těžké sepsat. Ne, že by snad nebylo o čem mluvit, ba právě naopak. Povídaly jsme si asi tři hodiny, kdy jsme rozebraly všechno možné, a já se pak probírala dlouhými minutami záznamu a snažila se, aby místo rozhovoru nevyšla celá kniha. Nakonec se ale, myslím, celkem povedl, takže vzhůru za sushi k Sushiquen!
- "Suši" je skutečně podle pravidel českého pravopisu, proto je v rozhovoru v této formě. Divný, já vím .-
Celebrita Bára |
Vystudovala jste fyzioterapii a antropologii. To má ale k suši
celkem daleko, ne?
Celá moje rodina pracuje ve
zdravotnictví a to stejné se očekávalo ode mě. Vždycky jsem chtěla pomáhat
lidem, ale i když mě studium bavilo, už na škole jsem zjistila, že bych to
nezvládala. Jsem lítostivý typ, po pár letech práce v nemocnici bych
vyhořela a neprospěla nikomu. Na brigádách jsem pracovala jako servírka a
zjistila jsem, že mě tohle baví daleko více, než to, co studuji.
Servírka se z vás ale nestala.
Já jsem si sama nebyla jistá
v tom, co chci dělat. V době studia jsem byla už pět let zaměstnaná
jako letuška a taková představa mého budoucího života se mi taky nelíbila. Potom
si můj dobrý kamarád otevřel restauraci, což byl první impuls. Byl pro mě
velkou inspirací v tom, abych se odhodlala postavit na vlastní nohy a
dělala to, co mě baví. Chtěla jsem dělat něco, kde by zákazník byl to
nejdůležitější, a věděla jsem, že bych v tom byla dobrá, pořád jsem si ale
nebyla jistí, co přesně by to mělo být.
Zjistila jsem, že chci podnikat
v gastronomii, ale zároveň jsem tušila, že jsem spíše typ na obsluhování,
než na to, abych celý den trávila v kuchyni. Restaurace je velký risk a
těžký byznys, spousta jich je dotovaná svými majiteli, kteří mají příjem
z jiného zdroje a restaurace je pro ně jen koníčkem, což platí občas i u
vyhlášených podniků. Od začátku jsem tedy mířila spíše do cateringu. A najednou
mě napadlo suši.
Jen tak z ničeho nic?
Já mám neustále nápady na
podnikání, takže celý koncept mě napadl už hotový tak, jak funguje dnes. Přemýšlela jsem nad tím, co všechno mě baví a
vyšlo mi z toho suši. Rok jsem si
všechno rozmýšlela a přesvědčovala sama sebe, že je to hloupost. Před osmi lety,
když jsem začínala, se suši v České republice ještě nejedlo. Všichni lidé
v okolí, kteří se o nápadu dozvěděli, mě odrazoval s tím, že je to šílený
plán. Já sama jsem ho předtím jedla jednou v životě a od té doby jsem se
ho chtěla naučit připravit i doma. Společná kamarádka mě seznámila s mým
nynějším japonským kolegou Yukim a já ho pak stále přemlouvala, ať mě naučí suši.
Jednou se mi to konečně povedlo a od té doby jsem k němu jezdila pořád,
třeba s kusem lososa, ať mě ho naučí nařezat.
Co vás nakonec přesvědčilo začít podnikat?
Zmiňovaný kamarád byl jediný, kdo
mi věřil a přesvědčoval mě, ať do toho jdu. Jeho manželka pak vymyslela název Sushiqueen,
což mě natolik nadchlo, že jsem se definitivně rozhodla.
To je poměrně zvláštní důvod.
Teď zpětně sama sebe nechápu. Když
jsem začínala, byla jsem mladá a naivní a řekla si, že zaměstnaná prostě
nebudu. Udělala jsem jednou do krabiček suši a procházela se s ním po
Praze. Chodila jsem do kaváren, vináren a ptala se, jestli nechtějí udělat
večírek se suši. Obvykle řekli, že ne, i když se jim nápad mnohdy líbil.
Samozřejmě jsem neměla žádné vizitky, takže když po mě chtěli kontakt, psala
jsem na kus papíru svoje číslo. A najednou mi v jednom podniku řekli, že
je to skvělé a že za dva týdny chtějí akci pro padesát lidí.
Byla jste na to připravená?
Vůbec, poprosila jsem Yukiho, ať si
vezme dovolenou a pomůže mi. Skoro nic jsme nevydělali. Pořád jsem si myslela,
že na tom, abych uměla sama připravit dokonalé suši záleží celý byznys. Až
později jsem pochopila, že základem je naučit se vůbec podnikat. Zprvu jsem
tedy udělala spoustu chyb, nic jsem nevydělávala, moje to nadšení to ale pořád
táhlo.
Už tehdy jste začala psát blog?
Blog jsem začala psát až později na
radu marketingového poradce, na začátku jsem ani neměla webové stránky. Zprvu
se mi do toho vůbec nechtělo, o internet jsem se nezajímala, nevěřila si a
nevěděla jsem, jak psát. Začala jsem proto číst a komentovat jiné blogy, abych
si zvykla na jejich atmosféru. Nakonec se mi díky němu povedlo oslovit masu
lidí a zviditelnila jsem tak firmu. Nebýt blogu, neznal by mě nikdo.
Proč je suši tak drahé? Spousta lidí by mohla namítnout, že je to jen
trocha rýže a kousek ryby.
To, co je na suši nejdražší, je
práce. I když je výborně ochucená rýže a dobře naporcovaná kvalitní ryba,
záleží hodně na tom, kdo ho nakonec sestaví. Samotná příprava je stěžejní, aby suši
mělo správný efekt.
Co je na tom tak težkého?
Důležité je zpracování ryb a vaření
rýže, musí se to opravdu umět. Nejtěžší je typ nigiri, přezdívané král suši,
které se člověk učí i několik let. Protože není zabalené do řasy, ale jde jen o
rybu položenou na kousku rýže, musí mít dokonalou konzistenci. Ryba s rýží
musí být spojená tak, aby se vytvořil jednotný chuťový zážitek. Ale kvalita
přípravy se pozná i u maki suši,což je rýže a další suroviny zabalená do řasy,
kde by správně mělo být až pětačtyřicet procent vzduchu.
Liší se hodně české suši od asijského?
Ano, ten rozdíl je velký, hlavně
kvůli surovinám. Třeba sladkovodní úhoř se do Evropy dováží mražený, zatímco
v Asii ho v sezóně dostanete čerstvého, což je úplně jiné maso. Další
problém je, že některé nezbytné suroviny, jako je rýžový ocet, jsou
v Česku velmi drahé. S jeho použitím se pak šetří, přestože kvalita suši
na rýži stojí. Její kombinace s dalšími surovinam jei zodpovědná za
chuťový zážitek.
Dá se u suši vymyslet ještě něco nového?
Experimentovat se dá, každý si do suši
může dát, co chce, ale některé suroviny tolik nevyniknou. Často se teď objevují
kombinace třeba se salámem, hlavně v Japonsku. Japonci si trochu paradoxně
suši kazí nejvíce. Důvodem je i to, že suši bary existují v Japonsku na
mnoha úrovních. Od nejlevnějších bufetových suši až přes luxusní podniky, takže
tam je velká konkurence. Stále se pak snaží vymýšlet něco nového, až to skončí
u salámu.
Japonci jí suši denně?
Tradiční suši je sváteční jídlo, na
které Japonci chodí jen jednou za rok. Samotná rezervace do luxusních podniků bývá
problematická a ne každý na to má peníze. Levnější suši ale jí relativně často,
po případě suši rýži využívají k jiným pokrmům.
Mezi běžným a luxusním suši je takový rozdíl?
Kdo jednou ochutná dobré suši, pozná
to. Každý laik je schopen rozeznat dobré suši od špatného, ten rozdíl je zásadní,
ale těžko popsatelný. Suši z fast foodů není gurmánským zážitkem, i když
se dá sníst. Bývá připravené dlouho dopředu, rýže nemá optimální konzistenci a
je spíše na zahnání hladu. Samozřejmě je to pořád lepší, než si dát hamburger,
ale lidé si často mylně myslí, že je suši dietní. To ale platí v případě,
že na oběd sní šest kousků, tak jako Japonci. Ryb, které se používají, jako je losos
a tuňák jsou velmi tučné a když vidím, jaké množství jsou lidé schopni sníst,
tak to má k dietě hodně daleko.
Vám suši stále chutná, nebo už ho nemůžete vidět?
Je to stále jedno z mých
nejoblíbenějších jídel, asi se ho nepřejím nikdy. Doma suši příliš nedělám a na
večírcích většinou není čas na ochutnání, takže je pro mě vlastně pořád vzácné.
---------------------------------------------------------------------------------
Tak a to je tedy prozatím, co se publikovaných rozhovorů týče, vše. Nezapomeňte si přečíst taky ten s Julianou a s Mai a Thuy. Na závěr této minisérie bych chtěla apelovat na všechny, které ještě bakalářka, či diplomka čeká: Vyberte si něco,co vás bude bavit! On to totiž bude opruz tak jako tak. Já jsem měla práci odevzdávat v polovině května s tím, že jsem si v únoru změnila téma. Like a boss. To původní jsem si totiž vybrala přesně tímto stylem. "Moni, já mám mít nějaký to téma na bakalářku. Napadá tě něco? - Tak piš třeba o diskriminaci... - Tak jo." Takže jsem vytvořila projekt, za který jsem dostala zápočet a jakmile jsem vyšla ze dveří pana vedoucího, tak mi to došlo. Proč nepíšu o foodblogerech? A už to jelo, nicméně jsem všechno stihla v pořádku a můžu se vám tím pádem pochlubit krásným trojitým Áčkém - oponentský posudek, posudek vedoucího i obhajoba, na kterou jsem si stylově na šaty připla růžovou cupcake brož. A když už jsem si s tou bakalářkou dala takovou práci, žádná vyblitá barva desek nepřicházela v úvahu a vzala jsem to pěkně zvesela. No, při odevzdávání jsem zjistila, že jsem tak trochu jediná, kdo měl tento nápad, ale to nevadí, aspoň se komise i trošku pobavila.
Na další studium jsem se rozhodla pro svůj druhý obor a za dva roky ze mě tak nejspíš bude Mgr.psycholožka Veronika, ale stejně budu spíš psát a péct. Nebo oboje. Díky moc, že sem chodíte, čtete, sharujete lajkujete, hejtujete, atakdále. Jinak bych psala o té diskriminaci a zřejmě neměla tak cool žlutý desky.
Veronika si super a páči sa mi, ako si stále lepšia a lepšia. A že si mala žltú bakalárku. A cupcakeovú brošňu! Želám ti nech sa ti darí , aby som ťa mohla dlho čítať a vďaka tebe sa smiať a piecť :)
OdpovědětVymazatDíky moc! :) Ale zase mě nepřechval ;)
VymazatA žlutá bakalářka fakt zářila! :D
Díky Veroniko za rozhovor :-) Mám z něj radost a moc se Ti povedl. Jsi jednička!
OdpovědětVymazatDíky Baru, ale jsme obě jedničky! :D Kdybys nebyla, tak ho neotisknou ;)
VymazatSuper rozhovor, čtu tě moc ráda :-) Vždycky mě potěší, když se mi v readeru objeví tvůj nový článek. Jen tak dál! :-)
OdpovědětVymazatPS: Žlutá bakalářka nemá chybu, palec nahoru ;-)
Moc dekuju, ja prave mela pocit, ze ted se musim v readeru objevovat az moc casto, tak jsem rada, ze to neni na obtiz! :)
VymazatA diky, je potreba byt trosku rebel :D
Nádheera. Nikdy jsem sushi nejedla.
OdpovědětVymazat