Cheesecake s karamelovými ořechy |
Cheesecaků není nikdy dost, takže je potřeba vás opět oblažit nějakým tím novým receptem. Tento typ cheesecaku s karamelovou polevou a makadamovými ořechy je z dílny slavného Yotama Ottoleghiho, já ho poprvé zahlédla u Chez Lucie a ta ho zase zahlédla u Anny, atd., atd. No, tak to zkrátka na foodblozích bývá a vlastně proč ne. Když se udává původní zdroj (věřte, že u foodbloggerů je to mnohdy důležitější než v diplomce) a když jde o šíření dobré věci, v tomto případě tedy další cheesecakové variace, tak je to jedině dobře. Co je na tomto cheesecaku tak speciálního, skvělého a neodolatelného a tedy i důvod, proč o něm čtete, je právě ta karamelová poleva v kombinaci s ořechy obalenými v karamelu! To je totiž opravdová lahůdka alias vražedná kombinace a dá se pak využít i na další dobroty.
Každopádně, here we go.
CHEESECAKE S KARAMELOVÝMI OŘECHY
(forma 23 cm/ 40 minut/ 180 stupňů)Sušenkový základ:
Cheesecake s karamelovými ořechy |
100 g másla
Krém:
375 g (3 vaničky) Philadelphie
250 g (1 kelímek) mascarpone
3 vejce
1 žloutek
3 lžičky vanilkového extraktu
150 g cukru
Ořechová krusta:
200 g ořechů vaší volby (já měla 1:1 mandle a lískové)
100 g cukru krystal
Karamelová poleva:
80 g cukru krystal
30 g másla
100 g smetany ke šlehání (cca půl kelímku)
POSTUP:
Základ:
Začneme tím, že si připravíme sušenkový základ. Dortovou formu vymažeme máslem, včetně okrajů a vyložíme pečícím papírem. Sušenky je nejlepší rozmixovat sekáčkem, pokud nemáte, tak ponorným mixérem - je potřeba docílit rozmělnění na úplný prášek, bez jakýchkoliv hrudek. Pokud nemáte ani jedno a přijdete na jiný způsob, jak toho dosáhnout, tak se fantazii meze nekladou. (Třeba dát do sáčku a vzít to paličkou na maso, nebo válečkem/lahví od piva.) Když máme sušenky rozdrcené, přidáme trošku změklé máslo nakrájené na kostičky a přimixujeme ho ke směsi. (Opět jde o mnohem lepší způsob, než rozpouštění másla, je to rovnoměrnější).
Když máme hotovo, vysypeme směs do dortové formy, upěchujeme rukama, včetně okrajů (snažíme se aby kraje nebyly mco tlusté, ale aby sušenkové dno plynule přecházelo do okrajů) a uhladíme obrácenou lžící. Dortovou formu dáme do ledničky a jdeme připravit těsto. (Toto množství sušenek je i na okraje, pokud je nechcete, tak dejte asi o 50 g míň)
Krém:
Když máme hotovo, vysypeme směs do dortové formy, upěchujeme rukama, včetně okrajů (snažíme se aby kraje nebyly mco tlusté, ale aby sušenkové dno plynule přecházelo do okrajů) a uhladíme obrácenou lžící. Dortovou formu dáme do ledničky a jdeme připravit těsto. (Toto množství sušenek je i na okraje, pokud je nechcete, tak dejte asi o 50 g míň)
Krém:
Vymícháme si ručně, nebo na velmi nízké otáčky napřed Philadelphie i mascarpone a přidáme cukr. Vajíčka si prošleháme v misce, přidáme postupně do krému a nakonec nalijeme vanilkový extrakt. Je nutné směs promíchat tak, aby byla dokonale hladká bez hrudek. Pokud nemáte fobii ze syrových vajíček, tak se nebojte ochutnat, ať máte jistotu, že takhle nějak si to představujete.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a na dno dáme pekáč plný horké vody. (Ten udržuje v troubě vlhkost, aby se cheesecake upekl rovnoměrně a nepopraskal).
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a na dno dáme pekáč plný horké vody. (Ten udržuje v troubě vlhkost, aby se cheesecake upekl rovnoměrně a nepopraskal).
Dáme cheesecake do trouby a pečeme ho 40 minut. Za celou dobu nesmíme otevřít troubu, jinak budeme pekelně naštvaní. Po 40 minutách troubu vypneme, ale cheesecake v ní necháme ještě 20-30 minut, občas můžeme otevřít dvířka a vypustit ven trochu páry. Nakonec ho vyndáme ven, necháme zcela zchladnout a dáme do ledničky. A teď čekáme nejlépe do druhého dne, měl by ale být dostatečně ztuhlý už tak po 3 hodinách.
Ořechová krusta:
(Nejlépe připravovat až další den, když je cheesecake úplně tuhý)
Rozžhavíme troubu na 200 stupňů a připravíme si pekáč a pečící papír. Vezmeme si 200 g ořechů dle libosti, trochu je nasekáme na menší kousky a vysypeme na plech. Pečeme 10-15 minut, občas otevřeme a promícháme (ne rukou, prosím!), nebo zatřeseme plechem. Pět minut před plánovaným koncem pražení si vysypeme do hrnce (radši nějakého staršího, kvůli případné karamelové nehodě) 100 g krystalového cukru a dáme střední plamen. Cukr nemícháme vařečkou a necháme ho, až se sám rozpustí. Když začne moc bublat, tak ztlumíme plamen a můžeme lehce zatřást hrncem. Až je cukr rozpuštěný na karamel, vhodíme do něj ořechy, které důkladně promícháme, aby se všechny obalily a vysypeme zpět na pečící papír (ne do trouby), uhladíme do rovna a čekáme až vše pěkně ztuhne dohromady. Bude to relativně chvilka, maximálně 10 minut, ale klidně to dejte do ledničky. Až bude všechno pěkně tvrdé, tak krustu nalámeme, nebo nařežeme. Nemusí to být nijak úhledné kousky, spíš naopak, ale doporučuji spíše drobnější, protože je budete pokládat na cheesecake a až ho budete krájet, nebudete moc tolik zatlačit na nůž, takže radím kousky jen tak velké, jak velká bude vaše jedna porce v na šířku, jestli mi rozumíte. Já jsem totiž měla ořechy posekané moc nahrubo a pak jsem byla v háji a musela krájet obří kusy.
Karamelová poleva:
Do vysokého hrnce hodíme cukr a máslo a mícháme hned od začátku. V druhém menším hrnci si zahřejeme smetanu jen tak, aby byla teplá. Cukr s máslem mícháme dál, i když vypadá trochu jako divná drobenka, nebo odpalované těsto, nebo halva. (Všemi těmito fázemi prošla moje poleva). Jakmile směs začne vypadat jako karamel, mícháme dál, až jsou víceméně všechny krystalky rozpuštěné. Sundáme hrnec z ohně a vlijeme teplou smetanu. HODNĚ to zasyčí a zaprská, takže ochranné brýle jsou výhodou. Mícháme dohladka, bude to mít zkrátka "polevovou" konzistenci. Pokud se vám bude zdát, že karamel nejde nalívat a rychle tuhne, přilijte ještě trochu smetany. Polevu nalijeme na cheesecake a rychle, ale opatrně roztíráme do stran. Toto množství vyjde akorát na slabou vrstvu na celý dort. Když máme pěkně rozetřeno, tak naklademe na povrch nasekanou ořechovou krustu a dáme zpět do lednice, nebo rovnou podáváme.
(A předtím si dejte odmočit hrnce od karamelu.)
Cheesecake s karamelovou polevou a ořechy v karamelu |
Cheesecake s karamelovou polevou a ořechy v karamelu |
Ehm, to vypadá jako asi nejdelší recept ever, čímž se může zdát nesmírně složitý, ale věřte mi, není to tak!
Chtěla jsem jen karamelové části pojmout dosti podrobně, protože může nastat spousta failů, kterými jsem si prošla, tak jsem vás chtěla ušetřit. Každopádně, ta krusta je opravdu skvělá, vypadá velmi efektně a chutná výborně, takže vřele doporučuji na ohromení kohokoliv, koho ohromit chcete. Protože zaručeně podlehne.
ten vypadá krásně! miluju cheesecaky, zatím jsem zkoušela jen New York a ten mi moc chutnal, takže tenhle určitě někdy vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatDiky moc, vypada vazne dost efektne :)
VymazatNew York je samozrejme klasika, alias kral cheesecaku a tento je zase nestandardni a originalni, tak vzhuru na nej! :)
vypadá krásně ( přiznávám se, tu část receptu o krustě jsem nečetla:D ), ale ani bych tam ty ořechy nepotřebovala, cheesecake mám tak moc ráda, že bych tam žádnou krustu nepotřebovala, protože mi chutná samotný a bála bych se, že tu chuť cheesecaku "zastíní" :D
OdpovědětVymazatale je jasný, že když už někdo peče několikátý cheesecake, chce to nějaké změny - já jsem zelenáč a nepekla jsem pravý cheesecake zatím ani jednou, takže na nějaké vylepšování mám ještě čas :)
A sup zpatky precist cas o kruste! :DD
VymazatJa zase takovej milovnik cheesecaku prave nejsem, ale vsichni ho vyzaduji, tak musim vymyslet dalsi variace a prave mne na tom vzdycky nejvic chutna to neco navic :) A tady tu krustu bych mohla jist normalne samotnou, fakt lahudka. Ale kaloricka bomba, pochopitelne.
Tak az se na to budes chtit vrhnout, tak doporucuju ten s malinovym virem, to je uplne lehke. (Toto teda taky, ale karamel se proste obcas nemusi vydarit).
chválila jsem na blogu, pecka! :)
OdpovědětVymazatna fejsbůčku :D
Vymazata taky nepotřebuji krustu, chutná mi i jen tak :) ale takhle je to zase deluxe :D
Dekuji jeste jednou tedy a jak rikas, krusta je delxue a dodava tomu novy rozmer! :D
Vymazatvypadá božsky!
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatMňam, to není fér takhle večer mě tak dráždit! :-)
OdpovědětVymazatJak kdyby to přes den bylo lepší! :D
VymazatTo je fakt :-)
VymazatCheesecaky jsou super, a karamelová verze je úžasná, dokonce i bez ořechů :)
OdpovědětVymazatAle ty ořechy tomu dodávají nový rozměr! :)
VymazatMňam :-) vypadá božsky !
OdpovědětVymazathttp://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/
Díky :)
VymazatMakadamové orechy majú v Omege - oproti pokladniam dole v Bille ;)
OdpovědětVymazatDiky moc, dobry tip, ja uz objevila i v Tescu v sekci orechy, ale maly sacek za hodne penez :D
VymazatJojo, cheesecaky miluju a tenhle je fakt skvělý! Já nedávno dělala višňovo-levandulový a jen se po něm zaprášilo :-)
OdpovědětVymazatTeda, to zni jako uplne skvela kombinace! Bude na blogu :)?
VymazatNo, časem snad jo :-) Já jsem taková malá brzda...
Vymazatmilujem cheesecake, pravidelne ho robievam, ale doteraz som vždy len s ovocím. táto kombinácia vyzerá fakt dobre :)
OdpovědětVymazatJa jsem predtim taky jedla i delala jen ty ovocne, tohle je prave prijemna zmena a navic to i skvele vypada :)
VymazatMusím zahanbeně sklopit hlavu, protože jsme si vždy myslela, že cheesecaky umím relativně dobře a tak, aby krásně vypadal.y ovšem ta ořechovo karamelová krusta je něco, co vypadá báječně. Až budeš mít z Brna někdy cestu do Prahe, tak se mrkni k Hájkům, vynikající cukrárny, kde maj cheesecaky, které mě vždy dostanou do kolen :-) http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/cheesecakes/ Jen k té karamelové krustě - nestane se po nalití smetany to, že se prostě tuk srazí nebo spálí?
OdpovědětVymazatNeni treba sklapet hlavu, protoze bys to jiste zvladla s prehledem, kdyz si zbehla v cheescakach :)Diky moc za tip, cestu do Prahy mam zrovna ted, takze si pripisuju na svuj gastro Prague to do list :D
VymazatNene, po naliti smetany to jen brutalne zasyci a zaprska, ale pak je z toho krasne hladka poleva, ktera ovsem relativne rychle tuhne, takze je nutne pracovat bleskove. :)
mňam!! cheescake miluju, a ještě k tomu s křupajícími oříšky a karamelem...uaah, to bych si fakt dala^^
OdpovědětVymazatNo jo, je to dobrutka :) Kdo nemiluje cheesecake :)
Vymazattak jsem se konecne odhodlala na tento velevytvor (blizi se deadline bakalarky :P) a ze by me to nejak extremne uchvatilo, to se rict neda. jako jo..dobry to je..ale..:D (a to jsem orisko a cukrofil!)
OdpovědětVymazat-do kremu jsem dala jen 100g cukru a prijde mi i tak sladky az dost
-nejak se mi trosicku pricmoudnul shora, takze priste musim pred koncem hlidat
-orisky se mi na 200° spalily asi po trech minutach, takze jsem nakonec dala novou varku bez prazeni. a vlaste by tam vubec byt nemusely, tak nejak rusily ten dojem z cheesecaku.
kazdopadne diky za super recept na zakladni cheesecake, priste bud jen s karamelovou polevou nebo ovocem a bude to zuzo!:)
Tak tu sladkost ma kazdy nastavenou jinak, ja bych zase klidne prisladila :D I kdyz tady je fakt, ze ten karamel udela taky svoje, tak staci i min. Ze se orisky hned spalily vubec nechapu, ja je tam mam klidne i dyl :D
VymazatKazdopadne kazdy ma troku jine chute, toto je recept Ottoleghiho oblibeny po celem svete a mne chutna taky moc, ale je pracny, tak ho nedelam tak casto. Ale jsem rada, ze vyuzijes alespon zakladni recept :)
Ahojky, tak jsem to dnes udělala :) bylo to snažší než jsem si myslela... ale na mě je to moc sladké, takže příště míně cukru a pak to nebude mít chybu :)
OdpovědětVymazatNo jo, je to spise pro sladkomily, cukru je tam pozehnane :) Ale jsem rada, ze se ti povedl :)
VymazatMůžu se zeptat kde sháníte philadelphii? :))
OdpovědětVymazatJinak moc krásný blog!
Vetsinou normalne v Tescu treba, obcas ma i Albert. Dekuju!
VymazatUž dlouho nejoblíbenější dort celé rodiny :)
OdpovědětVymazatWow, tak z toho se mi opravdu sbíhají sliny! Myslíte, že by na něm byly dobré třeba i makadamové ořechy? Zrovna jsem si objednala dvě kila za super cenu, tak si říkám, že bych je zahrnula právě do nějakého dezertu. Ořechové mám nejradši :)
OdpovědětVymazat