Tyto - brownies cupcakes, jsou moje suverénně nejoblíbenější. Povedou se prostě vždycky, jsou naprosto nenáročné na přípravu a chutnají zkrátka božsky.Recept je opět inspirován mou pekařskou modlou Stephanie z Joy of baking. Co se týče krému, tak já jsem zvolila můj oblíbený tvarohový, ale vy můžete samozřejmě použít i klasický čokoládový - to v případě, že chcete opravdu extrémně sladké a čokoládové kombo, nebo odlehčený pudinkový, nebo i jakýkoliv jiný.
CUPCAKE BROWNIES
(170°/20-25 minut/12 porcí klasických cc/ 24 porcí mini CC)Těsto:
120 gramů kvalitní hořké čokolády113 g másla
200 g cukru krupice/krystal (Jo, je to hodně cukru! Počítá se s tím, že použijete tak 80 procentní čokoládu, pokud ne, tak uberte)
1 lžička vanilkového extraktu
3 velká vejce
50 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
špetka soli
(pro bezlepkovou variantu nahradíme všechnu mouku ve stejném množství rýžovou)
Tvarohový krém:
250 g plnotučného tvarohu (raději ten v obalu)65-70 g cukr moučka
1 lžička vanilkového extraktu.
půl kelímku smetany
(Pokud to je na nějakou párty, kde chcete extra zaujmout, doporučuji přidat trochu (2 lžičky) ztužovače smetany (rozmíchat s cukrem). Nebo použijte krém, který drží lépe, spousta je jich zde)
Postup:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a nachystáme si 12 košíčků na muffiny. (Buď silikonové, nebo silikonové+papírové, nebo plech na muffiny+papírové - tahle varianta je nej. Pokud máte jen ty papírové, dejte 2-3 košíčky do sebe.)Čokoládu nalámeme na kousky, máslo nakrájíme na kostičky a společně rozpustíme ve vodní lázni. (Hrnec s vařící vodou a na to postavená mísa). Občas mícháme, ať se nám oboje hezky spojí.
Necháme trochu vychladnout (5 minut) a vmícháme postupně cukr, vanilku a vejce - jedno po druhém.
Nakonec přimícháme oba druhy mouky a sůl a promícháme vařečkou jen do té doby, než se vše spojí. Rozdělíme do košíčků a pečeme 20-25 minut, podle vaší trouby. Spíše méně, než více, jak jistě víte, brownies mají být vlhké a jakoby nedopečené. Hotové jsou když ještě na špejli zapíchnuté doprostřed zůstávají vlhké kousky těsta a nahoře je pevná krusta, pod kterou těsto vypadá nedopečeně. Nepečte je déle, nebo budou vysušené. Opravdu! A to, že jsou nahoře popraskané, není známka vaší nešikovnosti, ba právě naopak! Přesně takto mají vypadat. (Jestliže pečete roztomilé mini cupcaky, hlídejte hodně čas, budou už tak za 15 minut)
Tvarohový krém:
Podle mě to je nejlepší kombinace krému, jemně kyselý tvaroh skvěle koresponduje s hutným čokoládovým těstem! :)Vymíchejte ručně (třeba gumovou stěrkou) dohladka tvaroh s cukrem a extraktem .Pokud se vám bude krém zdát málo sladký, přisypte ještě cukr. Nakonec vyšlehejte zvlášť půl kelímku smetany a přimíchejte opatrně k tvarohu. Pokud je krém příliš tekutý, dejte ho asi na 30 minut do ledničky. Nebo, jak je psáno výše, rovnou použijte ztužovač.
Tipy:
- Nebojte se použít opravdu hořkou čokoládu, zkusila jsem dokonce 99% Lindt a ten cukr to skvěle vyvážil, takže žádný strach :)
- Opravdu je nepečte příliš dlouho, párátko nesmí vyjít ven čisté!
- Zdobit můžete i jinak, třeba vyšlehat 250 gramů mascarpone, 100 g plnotučného tvarohu, 100 g cukru moučka a 2 lžičky vanilkového extraktu - tenhle krém skvěle drží i delší dobu mimo lednici. A nahoru dejte třeba mandli v čokoládě :)
- Další krémy jsou zde
Cupcake brownies |
Cupcake brownies |
A tady s čokoládovým krémem |
Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní? Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem. Všechny cupcakes články jsou tady.
tak tie vyzerajú úžasne!!! Hneď by som si dala...
OdpovědětVymazatDíky :) Já taky, škoda, že na mě nezbylo :D
Vymazatmusí tam být ta polohrubá mouka? bohužel tady kde žiju je jen hladká tak jestli to můžu zkusit jen z hladké mouky? díky
VymazatZkus to, je ji tam pomerne malo, tak verim, ze to s tou strukturou testa tolik neudela. Budou pak mit takovou trosku lehci konzistenci asi. (A pak kdyztak napis, jak to dopadlo :)
Vymazatdobře, díky :)
VymazatAhojky, o jakou smetanu se jedná? Zakysanou nebo tekutou ke šlehání? Díky :)
VymazatMňam! Fakt nějaké nezbyly? :-)
OdpovědětVymazatNo fakt ne, budu si je muset udělat znova a tentokrát asi jenom pro sebe, jinak to zase nedopadne! :)
VymazatAch ano! Dalsi z rad kalorickych bomb! Mnam, mnam, mnam :D
OdpovědětVymazatAno ano, tech tu je skutecne dost :D
VymazatMňam! :)
OdpovědětVymazatAsi jo, nemuzu potvrdit, bohuzel :D Tak je pro jistotu o vikendu udelam znova :)
Vymazatvypadají moc dobře:) ale největší chuť jsem stejně dostala na ty čokoládky nahoře, tak se holt pozná závislák..:D
OdpovědětVymazatAle to je přece úplně celý z čokolády! :) Ta na vršku je jen třešnička na dortu ;)
VymazatTeda ty vypadají lákavě. Nechceš mi jich pár poslat? :D
OdpovědětVymazatKlidně mlžu, ale nevím, jak by se na to tvářila česká pošta :D
VymazatNemá tam být ještě prášek do pečiva?
OdpovědětVymazatNemá, do brownies se prášek do pečivá nedává :)
VymazatTak už jsou na stole... a jsou geniální :)
OdpovědětVymazatGréta
Super! :)
VymazatAhoj Veru,
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci, v nejbližší době je upeču, protože brownies jsou prostě nejlepší... :).
Mám jednu otázku ohledně pečení cupcakes. Když pečeš používáš horkovzduch nebo pečeš pouze s programem zeshora a zespoda... Omlouvám se za takovu hloupou otázku, ale vždy když peču s horkovzduchem musím ubrat teplotu, zkrátit dobu pečení atd.. tak mě zajímá jak jsou na tom ostatní.
Děkuji,
Veronika
Ahoj Veru, hloupa otazka to urcite neni :) Ja pouzivam na veskere peceni horni dolni, horkovzduch nemam moc rada a zapnu ho jen, kdyz potrebuju upect treba vice plechu susenek najednou a nechce se mi to delat po jednom. Je u nej, jak rikas, potreba zkratit odbu peceni a ztlumit troubu.
VymazatTyhle cupcakes jsou uplne skvele, s tvarohovym kremem asi moje nejoblibenjesi :)
Nevím čím to je, ale i přesto že sleduju recept do posledního bodu, tak se mi na každém cupcaku udělá taková krusta, která potom spadne :( Poradíš prosím? :)
OdpovědětVymazatAhoj, ta krusta je do jisté míry žádoucí, jsou to ostatně brownies a tam je přece vždycky :) Mělo by to prasknout ale jen trochu, navíc se na to dá pak krém, takže to esteticky není žádný problém :)
VymazatOmlouvám se, špatně jsem to formulovala. Krusta jako taková mi nevadí, jde spíš o to že se propadne a vytvoří takový nepěkný kráter :( Jsem bohužel perfekcionistka a tak bych chtěla, aby cupcaky nejen dobře chutnaly, ale vypadaly i hezky jako ty tvoje :) Děkuji za odpověď a za skvělou inspiraci ;)
VymazatMůžu se zeptat, jaká máslo dáváš do těsta? Děkuju :)
OdpovědětVymazatAhoj, kupuju ho vetsinou v Gran Moravia, nebo v podobnych prodejnach..popripade to nejdrazsi, co maji v normal obchode :D
VymazatJsou strašně moc dobrý, hned byly pryč :) jen na můj vkus trošku sladší, příště zkusím s míň cukru, ale i tak, pro mě top cupcaky! :)
OdpovědětVymazatSuper, to jsem ráda, pro mě jsou taky top :) A s tou sladkostí záleží, jakou používáš čokoládu, ja tady dávám klidně i 99 Lindt a potom to sladký není :)
VymazatAch jo, tak zatím mám s cupcake brownies 50 % úspěšnost :D Když jsem je dělala poprvé, povedly se, ale uvnitř byly sušší, asi jsem je tam nechala moc dlouho. Dneska jsou uvnitř krásně vláčné, ale nějak se mi propadly, takže vypadají strašně :( ale chutově jsou prý lepší :) Nevíš, čím by to mohlo být?
OdpovědětVymazatAle abych si jenom nestěžovala :D Tvůj blog jsem objevila teprve nedávno a moc se mi líbí všechny recepty i to, jak píšeš :)))
Klára
To, že jsou uvnitř tuhé je tím, že tam jsou dlouho, rozdíl udělají i dvě minuty.
VymazatA ohledne toho propadnuti... chce to si pohrat s troubou, pokud peces na horkovzduch, tak zkus horni dolni peceni, nebo trosku ztlum teplotu.
A dekuju moc za pochvalu :)
Díky za rady. Potřetí to třeba bude ještě lepší :)
VymazatMám je dneska v plánu a chtěla bych se zeptat na ten krém, mám nejdříve vyšlehat tu smetanu a pak přimíchat k tvarohu? :) snad se mi povedou, zbožňuju braunýs, ale budou moje první, tfuj tfuj ať to dopadne :D Díky :))
OdpovědětVymazatjo a naběhnou trošku i bez toho pečícího prášku? nebo je mám naplnit tak jak moc je chci vysoké? :D :)
VymazatNeboj, nabehnou :) Lepe smetanu pomalu prislehavat a nakonec spustit plne otacky. A tvaroh z obalu, ne z vanicky :)
VymazatAhoj můžete se zeptat kolik a procentní smetanu do toho kremu?
OdpovědětVymazatCim vic tim lip, minimalne 33 :)
VymazatDíky ^-^
VymazatAhoj, me se paradne povedlo upect dorticky, krasna krusta nahore, z cokolady na vaření fakt dost sladké, pristě dám lindt. Bohužel jsem na krem dala tvaroh z vaničky a je to strasně tekuté. Nemate nejaz trik co ted s tím. Ani hodina v ledničce nepomohla.
VymazatNo, muzete zkusit pridat smetafix, nebo nejaky jiny ztuzovac, ale sama jsem to nikdy nedelala, tak nevim. Nebo primychat neco tucnejsiho, tuzsiho, pokud mate treba mascarpone, nebo i lucinu.
VymazatSkvely recept, muzu jen doporucit! Cupcakes mamine moc chutnaly, jen se po nich zaprasilo!:)) Sice se vytvorily takove vetsi kratery pri peceni, ale vse se schovalo pod zeleny tvarohovy krem a cokoaldove hoblinky :)
OdpovědětVymazatBezva, to jsem rada! :) Kratery ve finale vubec nevadi :)
Vymazata tu su moje :)
OdpovědětVymazathttp://pecenieslaurou.blogspot.sk/2014/05/brownies-cupcake-s-tvarohovou-plnkou.html
DIky! :)
VymazatAhoj, moc děkuji za skvělý recept. Dělala jsem je z dvojité dávky a rychlostí blesku byli pryč. Děti se na ně sesypali jako sarančata a měla jsem problém je ubránit aby zbylo i na mě. Vynikající. Příště zkusím jiné. Děkuji
OdpovědětVymazatAhoj, tak to jsem rada, ze cupcakes slavily takovy uspech! :)
VymazatZdravím, chtěla bych se zeptat, jak cca dlouho vydrží dobré, chci je dnes vyzkoušet (více druhů) a určitě se nesní hned dnes, tak jestli vydrží aspoň tři dny dobré? Díky ;) mějte se krásně
OdpovědětVymazatTri dny jsou bez problemu, budou porad dobre :)
OdpovědětVymazatPřeji krásný den Verunko, musím říct, že jsou naprosto luxusní!! Výborné, jemné těsto, všichni ho vždy moc chválí.
OdpovědětVymazatJen mám menší dotaz... Dá se to nalít i do dortové formy a upéct tak v celku? No snad jo. Asi to risknu ještě dříve než mi odpovíte.o)
Dobry den Zuzko, omlouvam se za tak pozdni odpoved. Jsem rada, ze cupcakes chutnaly :) Ja to nikdy vcelku nepekla, ale urcite to pujde, jen se zmeni doba peceni, podle veliksoti formy, tak je neprepecte, aby byly stale browniesovite :)
VymazatNo moje premiéra s brownies dopadla katastroficky, paradoxně zrovna ve chvíli, kdy jsem vážně potřebovala, aby byl výsledek dokonalý :D a přitom peču poměrně často. Těsto je příšerně sladké, ač jsem použila 81% hořkou čokoládu, konzistence sama o sobě více než divná.. :D a tvaroh mi jaksi teče i po hodině v lednici.. Snad se příště povedou lépe, protože vypadají (na fotkách :) opravdu skvěle :-)
OdpovědětVymazatNo.. nejak nevim jak na to reagovat, protoze se mi nic z vyse napsaneho jeste nestalo :( Tak snad to priste vyjde lepe a cukr klidne uber, to je o chuti :)
VymazatVčera odzkoušeno a skvělé! Dala jsem půl fakt hořké čokolády a půl klasické na vaření (víc hořké už nebylo), pak jsem radši ubrala cukru a přidala mouky a sladkost podle mě akorát. Krém jsem chtěla udělat stejný, ale nakonec mi přišlo rozumnější zpracovat zbytky z lednice, takže jsem smíchala smetanu, mascarpone, trochu dosladila a dochutila vanilkou. Výsledný jemný krém mi k tomu chuťově výraznému spodku pasoval skvěle. Ale určitě i na ten tvarohový někdy dojde :) Díky za super recept!
OdpovědětVymazatZni to skvele, jsem rada, ze se zadarilo! :)
VymazatPředevčírem jsem objevila tento blog a dnes pekla své první cupcakes. Radši z poloviční dávky (teď zrovna jsem doma jen já a děti) a musím říct, že se povedly úúúúúžasně (2 z 6 už jsou u mě v břiše). Už se těším, až za pár dní upeču podle vašeho receptu manželovi k svátku ten čokoládový dort, já ty hutné vlhké dezerty prostě můžu:-) Díky moc. p.s. Líbí se mi nejen recepty, ale celkově se to všechno moc dobře čte.
OdpovědětVymazatDekuju moc a jsem rada, ze se zadarilo :)
VymazatPrávě jsem dopekla a dozdobila své první cupcaky. Hned jsem jeden snědla. Jsou úžasné. Hlavně brownies těsto. Musím říct, že těsto jsme si upravila podle sebe a dala jsem do něj 125 g cukru místo 150 g. A jsou skvělé a mají říž v kombnace se sladkým tvarohem. No mňamka. Počítám s tím, že se po nich ráno zapráší. A už se moc těším, až se pustím do pečení dalších...
OdpovědětVymazatPardón za překlepy. Psala jsem komentář z mobilu. Má tam být hlavně 250 g.. :-)
VymazatTak to je supr, ze hned naporpve se takhle povedly! :) a cukru kazdy at da, kolik chce :) Ja vim, ze ctvrt kila je sila, ale ja davam az 90 procentni cokoladu, tak se to celkem vyrovna :)
VymazatDokonalost!! O víkendu jsem je pekla podruhé, na dámský dýchánek. Jsem z nich tak nadšená a jsou tak dobré, tak kulaťoulinkaté, roztomilé, dobré!! Zamilovala jsem si je :)
OdpovědětVymazatDíky za recept :)
Veronika F.
Taky na ně nedám dopustit! :)
VymazatCo se stane, když jsem tam dala navíc ještě prášek do pečiva? :O
OdpovědětVymazatNo nakynou, budou vic buchtovy nez brownies :)
VymazatAhoj,myslis ze mozem pouzit aj spaldovu muku?? Vdaka za odpoved.
OdpovědětVymazatAhoj, nikdy jsem to nezkousela, takze nedokazu rict, jak se bude to testo chovat. :(
Vymazatahoj, prosím prosím o radu, na co je pečeš? jaky myslím jestli na horkovzdušnou troubu nebo na horní a spodní ohřev? já je teď dělala na 170 na horký vzduch a škaredě mi všechny nahoře popraskaly na jednu stranu. než jsem je dala do trouby tak jsem těsto v košíčkách střepala ať je pěkně rovné, aby nerostlo nakřivo....
OdpovědětVymazatděkuji za odpověď
Ahoj, ony maji popraskat, to je cilem u brownies :) Jinak ja pecu na horni dolni, mely by teda popraksat rovnomerne, ale rozhodne nemaji byt nejak hladke.
Vymazatjojo, to vím že mají být popraskané, ale mě právě opraskaly nerovnoměrně. No zkusím příště na horní dolní a uvidím, snad vyjdou lépe:) děkuji
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatje možné do krému místo smetany na šlehání použít zakysanou smetanu? Případně, je nějaký krém se zakysanou smetanou?
Děkuji :)
Dobry den, prehledla jsem komentar, omlouvam se. Ano, urcite to pujde, jen krem bude ridsi, nepujde s nim moc hezky zdobit, to by se musel pridat ztuzovac. Lepe treba do mascarpone, to je tuzsi.
VymazatAhoj :)
OdpovědětVymazatCupcaky se povedly, jen dám příště méně cukru. Děkuji za recept
Ahoj, tak to je supr a cukru kazdemu dle libosti :)
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazattak jsem dnes pekla tvoje brownies a fakt paráda :) Těsto jsem si umíchala hezky ručně, takže krásně vláčné a krém bezva. Sice jsem musela použít plnotučný tvaroh z vaničky, neboť tady u nás v samošce v sáčku nevedou, ale vyřešila jsem to troškou smetafixu a paráda, krásný tuhý krém a drží parádně. A už mám po nich i sháňku v okolí. :D už mám dokonce 3 objednávky na narozeniny.
Moc tedy děkuji, že jsi sem dala takový super recept.
Tak at se peceni dari i nadale! :)
VymazatChtělaj sem se zeptat jestli by k nim šel maslovy krém?
OdpovědětVymazatJa bych to moc nedoporucovala, bude to pak strasne hutne, hodi se k tomu spis nejaky lehci a mene sladky krem.
VymazatChci se zeptat, jestli se kypřící prášek nedává záměrně, nebo je to jen chyba v receptu? Cupcakes budu péct poprvé, tak chci mít jistotu :) děkuji
OdpovědětVymazatMozna uz pozde, omlouvam se, ale prasek skutecne netreba - nafouknou se samy jen diky vejcim.
VymazatPrávě jsem je upekla. Použila jsem čokoládu na vaření a dala 200g cukru.Je to echt sladké :o(. Takže doporučuji při použití čokolády na vaření dát jen 50g cukru, možná klidně žádný pokud nejste zvyklí moc sladit ;o). Do krému jsem dala 30g cukru a také stačilo. Ale jak psala Veronika, že to je věc chuti ;o) Také pozor, opravdu nabudou. Tyto byli mé první a určitě budu zkoušet dál. Děkuji autorce za inspiraci. Oli
OdpovědětVymazatNo, to je tou cokoladou na vareni prave. Ono kdyz se pouzije cokolada se 75 a vic procenty kakaa, tak je opravdu treba to dosladit, ja casto pouzivam i 90ku.
VymazatAhoj zrovna je mám v troubě, jen se chci zeptat tu šlehačku do kremu prilevam vyslehanou nebo tekutou:-) diky
OdpovědětVymazatDa se oboje, ja davam tekutou.
OdpovědětVymazatAhojky, dělám je na zítřek do práce. Myslíš, že můžu nazdobit krémem už teď? Nebo do rána nevydrží? Díky moc...PS: jsou vynikající!!!!!!!
OdpovědětVymazatJasne, muzes 😊
OdpovědětVymazatFakt to vydrží hezky nazdobené až do rána?
VymazatSamotny krem ano, pokud na to mas nejake sypani, tak to radsi az před podavanim.
OdpovědětVymazatTyhle cupcaky jsem zkusila jednou a od té doby když cupcaky, tak jedině tyhle. :) jsou jednoduché a chutné. :D a jakožto člověk, který nesnáší máslové krémy používám tento tvarohový i do dortů.
OdpovědětVymazat