Hledáte recepty v kuchařce nebo jen tak na internetu?
Pokud jo, tak je třeba začít být víc cool. Nemusíte hned klepat na dveře Pohlreichovi
nebo Italovi (což by ovšem bylo hodně cool), stačí jen na internetu hledat trochu někde jinde. Aktuálním hitem jsou totiž foodblogy. Asi vám zrovna
dvakrát nemusím vysvětlovat, o co jde, protože se na jednom (sice v embryonální
fázi) právě nacházíte. Foodblogeři se většinou snaží zveřejňovat osvědčené
recepty, kde dopodrobna popíšou každé mávnutí vařečkou, aby se dílo povedlo i
naprostým amatérům. Nedostatečné vysvětlení postupu totiž bývá hlavním problémem
velkého množství internetových receptů. (To je věta jak do odborné práce :D )
Pokud totiž v receptu stojí „smíchejte
všechno dohromady a upečte dozlatova“, nesmí se člověk divit, že místo nadýchaného
moučníku má ve finále splasklý hnus. Správný foodblogger se taky recept snaží doplnit
fotkami, které jsou často klíčem k úspěchu. Každý se totiž radši pustí do
dobroty, do které by se nejradši zakousl už na monitoru, než když vidí
rozmazanou fotku z mobilu, kde nelze rozeznat, zda jde o luxusní dort z bílé
a hořké čokolády, nebo o běžící zebru.
Já mám na foodblogy speciální záložku,
kterou neustále doplňuji, protože jsem zkrátka závislák, co čte recepty jako
pohádku na dobrou noc. Tak si ji pojďte udělat taky!
Samozřejmě nebudu vypisovat všechny blogy, na které občas
zavítám, ale jen ty, které sleduji pravidelně. Tentokrát se zaměřím na
česko-slovenskou foodblogovou scénu.
Protože nechci úplně
porovnávat, každý blog a jeho autor má svá pro a proti a my všichni jsme
individuality zasluhující respekt a uznání a blablabla, seznam bude prostě podle
abecedy.
(Víte co, ony by se
pak holky mohly hádat, že tak významný recenzent, jako jsem já, je třeba dal až
na třetí místo)
Zdroj: http://adkas-tastyfood.blogspot.cz/ |
Slovenka Adriana, která ale žije v Anglii, je zkušená kuchařka a na blogu najdete recepty na všechno možné. Zdá se mi, že ať byste před ni dali jakýkoliv recept, zvládla by ho nejen udělat, ale i vylepšit a ještě krásně naservírovat. Design stránky ani styl psaní mi není úplně blízký, ale blog je zaměřen spíše na recepty jako takové, než na nějaké kecy okolo. (Jako mám třeba já, že). Líbí se mi, že se objevují jak typické slovenské recepty, tak dobroty oblíbené v Anglii, popřípadě zajímavé kombinace obou dvou. Postup je obvykle nafocen celý a pracuje se podle něj velice snadno. Kromě gastronomických specialit tu najdete i snadnější recepty a spoustu buchet.
Zdroj: http://anetagoesyummi.blogspot.cz/ |
Aneta je mladá studentka ze Slovenska,
která má na svých stránkách neuvěřitelné množství receptů od několika typů
ovesných kaší, přes vegetariánské i masité hlavní chody až po třípatrové dorty
a trilión cheesecaků. Ke všemu přidává podrobné štítky (labels), pomocí kterých
si můžete rozkliknout třeba jen recepty americké kuchyně, nebo jen recepty, co
obsahují hřebíček. (To sice dělají skoro všichni bloggeří, Aneta jich má ale
obrovské množství). Přestože nemá dokonalé fotky, o to lepší je její styl
psaní, který je mně osobně ze všech foodbloggerů asi nejbližší. Postup je
obvykle nafocen celý a je stručnějšího rázu. Spíše obyčejný design
stránek vyrovnává záplava skvělých receptů a vtipný styl psaní.
Zdroj: http://dolce-casa.blogspot.cz/ |
Tento blog píše teprve šestnáctiletá studentka
Barbara. Články jsou poměrně úsporné, žádné velké rozepisování, ale rovnou k věci, tedy k receptu.
I design je hodně střídmý a fotka je často jen jedna až dvě. Přesto, nebo možná
právě proto, patří její blog mezi ty, které aktualizuji nejčastěji. Líbí se mi
jednak celková skladba receptů a krásné jednoduché fotky zaměřené na detail.
Barbara píše převážně sladké recepty, ale občas se objeví i něco bez cukru :)
Marně hledám důvod, proč jsem si konkrétně její blog tolik oblíbila. Je zkrátka
takový roztomilý, od designu, přes recepty až po její styl psaní. Přestože jsou na blogu i složitější věci, celkově si myslím, že je vhodný i pro začátečníky. (Bára se přesunula na nový blog Cherries on top, který je ještě lepší!)
Zdroj: http://catalinapece.blogspot.cz/ |
Catalinu jistě mnozí znáte, protože tak
nádherné fotky, jako má ona, nemá asi nikdo další. Katka je mladá studentka,
která však peče jako ostřílená cukrářka a zaměřuje se pouze na sladké dobroty. (Až
na jeden recept, abych ti nekřivdila :D ). Přestože je Catalina amatérka, fotí
jako profesionální foodstylista světových časopisů o jídle. Nádherná
vyváženost fotek, které mají skvělou atmosféru a úplně vybízejí k zakousnutí. Profesionálnost fotek může někdy trochu
odrazovat od vyzkoušení, protože to zkrátka vypadá až příliš dokonale. To je
ale vyváženo opravdu podrobným popisem (ale bez fotek) se spoustou užitečných tipů. Na blogu najdete recepty na sušenky, řezy,
dorty a všelijaké kulinářské speciality. Většinou jde ale spíše o náročnější kousky. Ve
článcích je na mě někdy až příliš smajlíků, ale sama s tím občas taky
mívám problém :) (sem jsem ho dala samozřejmě naschvál!)
Dulce de leche
Zdroj: http://www.dulce-de-leche-blog.com/ |
Další zástupkyně skvělých foodbloggerek ze
Slovenska. Martina, která blog píše, je opravdu hodně populární a její recepty
se často objevují i v různých slovenských časopisech. Podobně jako Catalina má
nádherné fotky, ale na mě možná občas působí až moc vyumělkovaně. Na pohled
jsou ale opravdu nádherné. Recepty jsou opět psány spíše stručnější formou a většinou
se jedná o vysokou gastronomii. Na Dulce de leche najdete sladké i slané
recepty a hodí se hlavně jako inspirace pro slavnostnější večeře, nebo sestavení
celého menu. Styl psaní mi není úplně blízký, nemusím příliš sladké úvody, které se na blogu často objevují, ale
to vás u mě jistě nepřekvapuje. Každopádně inspirace veliká.
Zdroj: http://www.kitchenette.cz/ |
Ze žádného jiného blogu nedýchá taková
atmosféra domácí pohody jako z Markétina Kitchnette. Markéta se snaží recepty přetvářet (a vytvářet)
tak, aby byly co nejzdravější. V receptech se tak často setkáte s celozrnnou
a špaldovou moukou, s chia semínky a bio surovinami. Pokud ale nejste
takoví fandové do zdravé výživy, většina receptů jde udělat i pěkně nezdravě z hladké
mouky a na stolním oleji, přijdete ale o to hlavní kouzlo. Stránky mají
nádherný čistý design, články jsou tak akorát dlouhé, postupy dostatečně
podrobné a ty fotky, no nemám slov. Důraz na detail, žádná velká stylizace,
jídlo zkrátka hraje hlavní roli. Na jejím blogu se můžete dočíst i o tom, kde
sehnat různé suroviny, které běžně v obchodech nenajdete a co je to
vlastně GMO a bio.
Zatím nový, leč dynamicky se rozvíjející a mistrně zpracovaný
blog s velkým potenciálem. Kdo
nenavštívil, nepochopí, proto byste .... vtípek, nemohla jsem si pomoct.
Mně totiž reklamu nikdo neudělá, tak si ji udělám velice
efektivně sama na svém vlastním blogu, to se totiž opravdu vyplatí. Tak doufám,
že se na mě všichni nevykašlete a nepřejdete ke konkurenci, kterou jsem tady
tak vychválila. Navíc zdarma! Pokud jo, tak vás teď proklínám a tak různě.
Neváhejte do komentářů napsat vaše oblíbené blogy, má
záložka má totiž nekonečnou kapacitu!
A pokud vám to je málo, tak tady máte druhý díl!
A pokud vám to je málo, tak tady máte druhý díl!
Díky, už se těším, jak si projdu všechny tyto blogy - jsem na to trošku úchyl ;)
OdpovědětVymazatAle naprosto miluju blog Chez Lucie - http://luciedvorakova.blogspot.cz/ má tam naprosto úžasné a opravdu výborné recepty, odtud peču nejčastěji, tak když budeš mít čas, tak se na to určitě mrkni :)
Samozrejme znam, mam i v oblibenych ve sloupecku vpravo :) Ale nechodim k ni tak casto, jako na tyto blogy, kdybych ale psala dalsi, tak tam uz urcite bude :)
VymazatHahaha, jsem na seznamu! Wow, tak to je asi zatim největší úspěch od tý doby, co jsem založila blog :) Díky díky díky, jsem docela na rozpacích :D Nicméně se určitě polepším, po novém roce plánuju nějaké změny co se do blogu týče.
OdpovědětVymazatNo není zač, já jsem se nechtěla nikomu zavděčit, ale prostě jen dát lidem vědět o těch blozích, které já sleduju a považuju za dobré a to ten tvůj rozhodně je! :) Takže jen tak dál :) Jo a dost mě těší, že někdo považuje za úspěch, když ho já dám na nějakej seznam! :D Takže taky dík! :D
VymazatDíky za tipy, Veru, většinu těch blogů neznám :)
OdpovědětVymazatNo výborně, tak i takhle jsem se trefila ! :)
VymazatPřesně tyhle blogy (a samozřejmě i tvůj) taky pravidelně čtu a neustále pak trpím hlady :D Moc děkuju za zmínění toho mého a za všechny pochvaly! Jenom se obávám, že k profesionálním fotografiím mám ještě přece jen dlouhou cestu :)
OdpovědětVymazatJenom k těm smajlíkům - já jsem je dřív nepoužívala vůbec, ale na facebooku je používal snad každý a postupně jsem se "nakazila" a teď mám pocit, že bez nich ta věta nevyzní tak, jak bych chtěla, a jsem na nich asi trochu závislá :D Ale beztak až si ty texty přečtu někdy za pět let (respektive až budu poznamenaná úředními dopisy a odbornými texty ve škole :D), tak si budu říkat, co jsem bláznila.
Nemáš zač, však je to všecko pravda! A jestli ty más k profi fotkám dlouhou cestu, tak někteří z nás (jako třeba já) ještě ani nevyběhli :D
VymazatJá se bez smajlíků taky neobejdu, na blogu se akorát snažím hodně krotit, občas si ale taky nemůžu pomoct. A odborný texty ve škole mě v tomhle nijak nezměnily, spíš se právě občas potřebuju odreagovat zůstupem smalíků ;) :) :D !
ó dakujem za tú poctu! myslím to vážne!!!
OdpovědětVymazatsranda je, že to, čo píšeš úplne sedí. mám úplne rovnaký názor na svoj blog a aj na všetky ostatné, ktoré si tu spomenula:-) a všetky ich sledujem!
čo sa blogu týka, v poslednej dobe totálne stagnujem, lebo sa učím na štátnice a píšem diplomku (za 4 dni je deadline a mne chýba ešte 20 strán, u mňa klasika....:-/ ). ale práve takéto články a pozitívne ohlasy ma motivujú v tom, aby som pokračovala a venovala sa blogu opäť viac. verím, že od februára, keď už bude po všetkom tom strese v škole, tak môj blog začne opäť žiť! :-)
Nemas za co, jak uz jsem rikala vyse, pro me je naopak pocta to, kdyz nekdo ze zminenych povazuje za poctu fakt, ze sem o nich neco napsala - hodne dobra veta, ale vis jiste, co myslim :D
VymazatTak to je super, ze sem se takhle trefila mozna i do celkem objektivniho popisu :) Mne cekaji statnice za mesic, ale zatim jen Bc, takze se blogu venuju az moc :D
Tak mam radost, ze mas radost a tesim se na vzkriseni tveho blogu, i kdyz ja teda rozhodne nemam dojem, ze by nejak stagnoval! :)
Panebože...:D
OdpovědětVymazatJsem tu poprvé a mám chuť s tebou hrozně kámošit.:D
Ty tvoje řeči: "...zda jde o luxusní dort z bílé a hořké čokolády, nebo o běžící zebru." Musela jsem se smát!
Snažím se objevovat co nejvíce foodblogů, které za něco stojí. Tak děkuji za tipy, budu je muset prověřit.
Jinak chtě-nechtě sem odteď budu lézt, tak bacha na mě!
Ahoj, díky moc! To je možná nejvíc potěšující komentář ever :D
VymazatJsem ráda, že se ti článek líbil a samozřejmě vítej...bacha si určitě dám! :D
Díky za tip, určitě pročtu
OdpovědětVymazatTak snad se ti bude neco libit :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatAhoj, píšu zdravé recepty, mrkni :) P.
OdpovědětVymazatJak to vlastně vy máte se zdravým životním stylem? Já se snažím nejenom dobře jíst, ale i sportovat a celkově se starám o to aby moje tělo prosperovalo. Do toho beru ráno kotvičník a snažím se to tělo podporovat všemi směry. Jde také o psychické zdraví.
OdpovědětVymazat