Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou |
Možná to bylo jen štěstí začátečníka, ale gnocchi se mi
povedly hned napoprvé a bez jakýchkoliv problémů.
(To, že nevypadají jeden jako druhý je druhá věc, ale to mi je upřímně řečeno jedno :D )
(To, že nevypadají jeden jako druhý je druhá věc, ale to mi je upřímně řečeno jedno :D )
Na tuhle originální dobrotu jsem se inspirovala u Sáši na blogu, ale postupovala jsem trošku jinak a taky vám ukážu další verzi omáčky.
Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou
Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou |
Gnocchi:
1 dýně Hokaido
hladká mouka (tipuju 300-400 gramů)
2 vejce
2 lžičky soli
Omáčka:
olivový olej
cibule
česrtvé nebo sušené houby
Smetana na vaření
pepř, sůl
(červené víno)
Postup:
Gnocchi:
Většina lidí, když uvidí slupku Hokaido, tak si asi řekne,
že jsem se zbláznila, když ji nechci loupat. Ale fakt. Stačí pouze vydlabat semínka (která si můžete schovat na pražení), dýni
rozkrájet na menší kousky a dát zhruba na hodinu do trouby. Já ji dávám na
horkovzduch na 160 stupňů, ale je to celkem jedno. Důležité je, aby na konci
šla dýně bez problémů rozkrojit lžičkou a slupka nekladla žádný odpor.
Až je dýně dostatečně měkká, ještě horkou ji dejte do větší
mísy a rozmixujte ponorným mixérem na pyré. Dočetla jsem se totiž, že gnocchi se nejlépe dělají z teplých surovin. K tomu přidejte sůl a vejce a
postupně přisypávejte mouku. Záměrně nepíšu kolik, protože to záleží na
velikosti dýně. Jde o to, aby těsto nebylo lepivé a šly z něj pohodlně
odtrhávat menší kousky. Mouky ale nepřisypte víc, než je nutné, potom by byly
noky uvnitř tuhé. (Já to dělám v mixéru s hnětací metlou, je to nejjednodušší.)
Až jste s těstem spokojení, tak si zatím dejte vařit osolenou
vodu (docela dost vody).
Z těsta si vždycky kousek odtrhněte a udělejte malou
kuličku, tak jako je na obrázku. Když jich máte třeba 15, tak už je hoďte do
vody a dělejte další. Gnocchi potřebují hodně vody, takže je třeba vařit na
několikrát. Noky jsou hotové, když vyplavou na povrch, je to 1-2 minuty. Potom
je vytahujte děrovanou naběračkou a schovejte je pod pokličku, ať nevystydnou,
než uděláte všechny. (Pozor, ať se vám nepřichytí při vaření v hrnci, pak
by nevyplavaly asi nikdy).
Těsto z jedné dýně vyjde tak na 6-8 porcí,
možná víc, takže až vás to přestane bavit, hoďte ho do mrazáku a až zase dostanete chuť na domácí gnocchi, tak ho prostě jen vyndejte.
Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji do zlatova,
přidáme houby. Já měla sušené, takže je třeba je trochu podlít vodou, aby
změkly. Chvíli je dusíme, a potom přilijeme smetanu na vaření. Množství je na
vás, já to dělám tak, aby byly všechny houby a cibule trochu ponořené. Chvíli
vaříme, osolíme, opepříme a kdo nemá nic proti zahušťování, tak si rozmíchá dvě
lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu v trošce vody, přilije ke směsi
a vaří do zhoustnutí. A to je vše!
Fajnšmekři mohou houby dusit v červeném víně, obzvláště
vhodné pro žampiony.
Verze s rajčatovou omáčkou |
Omáčka je samozřejmě na vás, může být rajčatová, špenátová,
sýrová, atd. Ale houbová se k tomu hodí perfektně!
Dýňový tip na konec: Pokud máte dýně rádi, kupte si je,
dokud jsou, venku vám vydrží celou zimu. Nebo si z nich udělejte pyré,
které zamrazíte a můžete dále využívat.
P.S. Gnocchi se nevyslovují "gnoči", ale "ňoky".
Mohu dožvýkat poslední nok? :D
OdpovědětVymazatVypadá to dobře, někdy zkusím!
L.
Přesně na to jsem si vzpomněla, když jsem je dělala! Na povrchu mazlavé :D A děkuji :)
VymazatMůžu se zaptat, kolik gnocchů ti vyšlo? Na celou dýni a 300-400 mouky asi docela dost. To by se dalo zamrazit.. :D
OdpovědětVymazatMoc pěkný, já už jsem jedla špenátové, ale bramborové ne a myslím, že jestli to chutná jako bramborový knedlíky, tak to ne, protože se po tom "dusím" :D No, ale dýňové jsem ještě nezkoušela.. asi budu muset :D
Ty jo, to asi uplne kusove nedokazu odhadnout, ale kdyz se podivas na ten obrazek - to kdybychom braly jako jednu porci, tak takovych bude zhruba 6-7 jak pisu v clanku. Kdyz uz to clovek dela, tak to testo proste udela z cele dyne a noku si udela kolik chce a zbytek zamrazi. Ja to tak taky udelala, pak jen nechala rozmrznout v lednicce a bylo to v pohode :)
VymazatAle toho samotnyho pyre z jedne dyne tolik neni, jak se to rozmixuje, tak to vypada, ze je toho troska. A bramborovy moc jak knedliky nechutnaji, tak se nemsusi bat :)
HOuby já ne-e, ale noky vypadají bezvadně:) Já jinak zbytek těsta zamrazila, tak ho vytáhnu až doma nebude co vařit:-)
OdpovědětVymazatJá mám právě zase houby hrozně ráda a s těma nokama mi chutnaly ještě víc! :) Já ho taky zamrazila, ale nakonec už zase vytáhla, takže je po nocích. Jinak díky, ale já jsem to právě moc nehrotila, dělala jsem takový hala bala kuličky, i když na začátku byla snaha to udělat hezky jako oválky s nějakou mřížkou :D
VymazatTo vypadá skvěle. Moc se mi blog líbí - sdílím stejné nadšení do pečení, jenže mi to vůbec nejde:)
OdpovědětVymazatDiky moc! Mam radost, ze se ti blog libi. A peceni neni zadna veda, jen to chce postupovat podle dobreho receeptu, takze nadseni se urcite nevzdavej :)
VymazatJá je dělám už dlouho, jsou doslova k sežrání s rozpuštěným máslem a v něm opečenou šalvějí. Nikdy jinak, radím vyzkoušet !Foto na přání zašlu. mijaita@gmail.com
OdpovědětVymazatTo zní skvěle, foto pošlete na mail uvedený vpravo, ráda se kouknu :)
VymazatMňam, houby miluju!
OdpovědětVymazatJá taky :)
VymazatVeroniko z dýně už jsem zkoušela všechno možné, noky tedy ne :-) Díky
OdpovědětVymazatza inspiraci. Eva
Tak to jsem ráda, určitě zkuste, je to dobrota :)
Vymazat