Takto neskromně bych začala článek, na který podle ankety
mnozí netrpělivě čekali. Povedlo se mi totiž nějakým zázrakem odhadnout ideální
poměr ingrediencí, aby vyšla ta nejlepší struktura oblíbeného, vláčného a vynikajícího
dezertu.
Chesecaky teď zažívají v Česku docela boom a setkat se s ním můžete v každé druhé restauraci nebo kavárně. Pravý cheesecake se dělá ze smetanového sýru, který se u nás často nahrazuje tvarohem. Ač obvykle nemám ráda tvorbu ala Babica, tedy nahrazování ingrediencí pro jasně dané recepty, u cheesecaku mi to tolik nevadí, a proto se tu zanedlouho objeví i recept s tvarohem. Struktura, konzistence i chuť je pak trochu jiná, ale některým lidem zkrátka chutná víc, takže proč ne. Jen by se pak měl nazývat tvarohový koláč, aby nás cheesecakový Bůh neproklel a nesežral všechny Philadelphie světa.
Chesecaky teď zažívají v Česku docela boom a setkat se s ním můžete v každé druhé restauraci nebo kavárně. Pravý cheesecake se dělá ze smetanového sýru, který se u nás často nahrazuje tvarohem. Ač obvykle nemám ráda tvorbu ala Babica, tedy nahrazování ingrediencí pro jasně dané recepty, u cheesecaku mi to tolik nevadí, a proto se tu zanedlouho objeví i recept s tvarohem. Struktura, konzistence i chuť je pak trochu jiná, ale některým lidem zkrátka chutná víc, takže proč ne. Jen by se pak měl nazývat tvarohový koláč, aby nás cheesecakový Bůh neproklel a nesežral všechny Philadelphie světa.
Na tento konkrétní cheesecake jsem se inspirovala v americké kuchařce Ilustrated step by step baking (za kterou děkuji Patrikovi), ale nezdály se mi poměry surovin, tak jsem je trochu upravila a snažila se tak docílit toho, aby výsledný dort vypadal stejně jako na obrázku, byl dostatečně ztuhlý a šel dobře krájet.
U cheesecaků je nejdůležitější mít ty nejvíc top suroviny,
co seženete, protože jich zkrátka není ve výsledku moc a jejich chuť tak
vynikne v každém soustu.
Malinový cheesecake / Raspberry swirl cheesecake |
Cenový rozdíl ale není natolik zásadní, takže doporučuji zůstat u té Philadelphie. Dále je potřeba sehnat dobré mascarpone a kvalitní máslo. Co se týče sušenkového základu, po několika zkoušení různých typů sušenek jsem jako nejlepší vyhodnotila červené hranaté bebe. A poslední, ale velmi důležitá věc bude... mnozí už určitě tušíte, co přijde. Ano, je to vanilkový extrakt. Pokud ho vynecháte, když pečete třeba sušenky, nic zásadního se nestane, ale pokud ho vynecháte u cheesecaku,
Pokud se tedy do cheesecaku chcete vrhnout, naplánujte si
celou akci dopředu a opravdu nakupte vše, co je potřeba.
Takže pojďme na to.
CHEESECAKE S MALINOVÝM VÍREM
(forma 21 cm/ 40 minut/ 180 stupňů)Malinový cheesecake / Raspberry swirl cheesecake |
100 g másla
3 vaničky sýru Philadelphia (375 g)
250 g mascarpone
3 střední vejce
1 žloutek
150 g cukru
3 lžičky vanilkového extraktu
150 g mražených malin (nebo jiného ovoce)
Ovocná máčka:
120 g mraženého ovoce
2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce cukru moučka
Začneme tím, že si připravíme sušenkový základ. Dortovou
formu vymažeme máslem, včetně okrajů a vyložíme pečícím papírem. (Ano, uděláme oboje. Papír musí totiž na formu úplně přilnout.) Sušenky je
nejlepší rozmixovat sekáčkem, pokud nemáte, tak ponorným mixérem - je potřeba docílit rozmělnění na úplný prášek,
bez jakýchkoliv hrudek. Pokud nemáte ani jedno a přijdete na jiný způsob, jak toho dosáhnout, tak
se fantazii meze nekladou. (Třeba dát do sáčku a vzít to paličkou na maso, nebo válečkem/lahví od piva.) Když máme sušenky rozdrcené, přidáme trošku změklé
máslo nakrájené na kostičky a přimixujeme ho ke směsi. (Opět jde podle mě o mnohem lepší
způsob, než rozpouštění másla, je to rovnoměrnější).
Když máme hotovo, vysypeme směs do dortové formy, upěchujeme rukama, včetně nízkých okrajů (snažíme se aby kraje nebyly moc tlusté, ale aby sušenkové dno plynule přecházelo do okrajů) a uhladíme obrácenou lžící. Dortovou formu dáme do ledničky a jdeme připravit těsto.
Když máme hotovo, vysypeme směs do dortové formy, upěchujeme rukama, včetně nízkých okrajů (snažíme se aby kraje nebyly moc tlusté, ale aby sušenkové dno plynule přecházelo do okrajů) a uhladíme obrácenou lžící. Dortovou formu dáme do ledničky a jdeme připravit těsto.
Vymícháme si ručně, nebo na velmi nízké otáčky napřed Philadelphie i mascarpone a přidáme cukr. Vajíčka si v misce lehce prošleháme a pomalu přimícháváme ke směsi. Na konec přidáme vanilkový extrakt. Je nutné směs promíchat tak, aby byla dokonale hladká bez hrudek. Pokud nemáte fobii ze syrových vajíček, tak se nebojte ochutnat, ať máte jistotu, že takhle nějak si to představujete.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a na dno dáme pekáč plný horké vody. (Ten udržuje v troubě vlhkost, aby se cheesecake upekl rovnoměrně a nepopraskal).
Vyndáme formu z ledničky a vrhneme se na tzv. malinový
gel, zkrátka to, co nám na povrchu utvoří nádherný barevný vír. Pokud máme mražené
ovoce, necháme ho napřed v hrnci s pár lžícemi vody trochu povolit a
rozmixujeme ponorným mixérem se 2 lžícemi moučkového cukru.
Malinové pyré přecedíme přes síto, abychom se vyhnuli zrníčkům a nějakým tužším kouskům a zůstala nám jenom šťáva, kterou budeme vařit 3-5 minut, až se vypaří většina vody a vznikne sirupová konzistence.
Malinové pyré přecedíme přes síto, abychom se vyhnuli zrníčkům a nějakým tužším kouskům a zůstala nám jenom šťáva, kterou budeme vařit 3-5 minut, až se vypaří většina vody a vznikne sirupová konzistence.
Na sušenky nalijeme opatrně těsto a uhladíme do rovna. Potom
po částech na různá místa nalijeme malinový sirup. Vezmeme si špejli, nebo
cokoliv podobného a tvoříme víry tak, jak se nám zlíbí (-to byl rým).
Až jsme svou uměleckou stránku dostatečně uspokojili, tak dáme
cheesecake konečně do trouby a pečeme ho 40 minut. Za celou dobu nesmíme
otevřít troubu, jinak budeme pekelně naštvaní. Po 40 minutách troubu vypneme, ale cheesecake
v ní necháme ještě 20-30 minut, občas můžeme otevřít dvířka a vypustit ven
trochu páry. Nakonec ho vyndáme ven, necháme zcela zchladnout a dáme do ledničky. A teď
čekáme nejlépe do druhého dne, měl by ale být dostatečně ztuhlý už tak po 3
hodinách.
Pokud chcete, můžete si udělat jednoduchou, ale dost efektní
ovocnou omáčku. Na celý cheesecake vám vystačí tak 120 gramů mraženého (nebo
čerstvého) ovoce. Zahřejete společně se třemi lžícemi cukru a 2 lžícemi
citronové šťávy, vše svaříte pár minut a nijak nemixujeme, ani moc neoddělujeme
od sebe, líp vypadá, když v omáčce zůstanou i kousky ovoce.
Voilà!
Malinový cheesecake / Raspberry swirl cheesecake |
Blueberry swirl cheesecake / Borůvková verze |
No, co bych k tomu tak ještě řekla. Je to fakt PECKA! Milovnící cheesecaků už nebudou chtít jiný a ti, co je doteď nemuseli, je milovat začnou.
Tipy:
- Samozřejmě můžete použít jakékoliv drobné ovoce, co zrovna máte. Super je třeba s borůvkama tak jako na poslední fotce.
- Stejně tak sušenky, pokud chcete tmavý základ, není problém, ale sáhněte opět pro Bebe. (Ne, Opavia mi fakt nic neplatí)
Cheesecakům zdar!
Hmmm, vypadá dobře! :)
OdpovědětVymazatPromiň, že si tu dělám reklamu, ale nemohla by ses mrknout na můj blog? Začínám a chtěla bych pár čtenářů....)
Koukala jsem a štola vypadá hezky, tak přeju hodně úspěchů s blogováním i pečením :)
VymazatWow, máš úplně úžasné recepty, skvělý blog a skvělý smysl pro humor! Moc se mi líbí jak píšeš:)) A ty fotky!
OdpovědětVymazatChtěla bych aby můj blog vypadal taky nějak takhle, takhle hezky a přátelsky :D
(Denča s temperovanou čokoškou;))
Ahoj Deny, moc ti dekuju! To potesi, slyset od takove sice mlade,ale zkusene pekarky s obrovskym mnozstvim receptu, jako ses ty! :)
VymazatTak doufam, ze se ti tu bude libit i nadale :) A ver mi, tvuj blog vypada skvele :)
Jsem si jistá, že se mi tu bude líbit.;) Taková pocta! Děkuju moc:)
VymazatMyšlenková genese k vyzkoušení tohoto receptu je poměrně jednoduchá a od "Cheesecaky moc nemusím." přes "Vypadá docela lákavě." až po "To musím vyzkoušet!" je poměrně krátká cesta. Pak už stačí připravit si domácí máslo a navázat tímto skvostem. Hned po vytažení z trouby a nasátí krásné malinové vůně jsem téměř až zalitoval nočního pečení, neboť když jsou 4 hodiny ráno, nejde už moc zaspat proces chladnutí a hned bych nejradši zakrajoval. Inu, nakonec jsem se dočkal a chuť předčila všechna očekávání, pročež si člověk uvědomí, jak je věta "...ti, co je doteď nemuseli, je milovat začnou" až nebezpečně blízko realitě :-) Tenhle cheesecake je vlmi povznášející, lahodný a zároveň i visuálně zajímavý. Tímto bych tě chtěl veřejně uctít a projevit svůj dík za další báječnou inspiraci! :-)
OdpovědětVymazat– D. –
Ach!
VymazatDíky, mám superextravelkou radost!
čááu cheesecake mastere, pravý cheesecake jsem ochutnala asi před dvěmi lety (když začaly frčet) a nenadchl mě...
OdpovědětVymazatto pyré, i výsledek, jsou bezva! :)
"přes prostředek každého řezu a..." hmmm :D:P jo, voilà!
Ja myslim, ze tento by te nadchl ;) Ja je ze zacatku taky nemusela, ale faktem je, ze kazdej, co ochutnas bude trosku jinej :) A tenhle nikdy nezklame :)
VymazatVyzkoušeno :) a teda málokdy nějaký recept komentuju, ale tohle je něco tááák úžasného, že to nejde jinak! :P Kdybych mohla, tak ho spořádám celý najednou a sama :D ne, je opravdu skvělý, tak moc děkuji za recept!!! Teď už jen budu čekat, kdy se philadelphia objeví v akci a budu péct a péct... :) měj se moc fajn. S pozdravem Nikola
OdpovědětVymazatTak to je super, mam fakt radost, ze te cheesecake natolik nadchnul, abys napsala komentar! :) Az bude philadeplphia v akci, tak mi dej vedet! :D Diky moc za reakci a peceni zdar! :)
VymazatPoradíte, kde sehnat ten vanilkový extrakt...? :)
OdpovědětVymazatV Marks and Spencer, nebo udelat vlastni vse je v zalozce Pruvodce surovinami :)
VymazatTak jsem ho konečně vyzkoušela a je úúúúžasný! Zejména s tou malinovou omáčkou... sice trošku přeci jen popraskal, ale chuť je opravdu fantastická, děkuju za recept! (už druhý kulinářský, nejprv zázvorové sušenky a teď toto... obojí skvělé, jsou tu fakt spolehlivé recepty)
OdpovědětVymazatTak to jsem moc rada! Praskliny jsou ozdobami na krase cheesecaku, ber to takto! :D
VymazatJsem rada, ze se dari :)
Vetsinou kdyz neco uvarim/upecu, zmenim pak recept k obrazu svemu, ale tady neni treba menit vubec nic! Diky za super recept, Veroniko. Tenhle cheesecake je proste perfektni a radim ho mezi top recepty! Uz se tesim, az vyzkousim dalsi kousky z Tveho blogu. Diky za nej! ;) Veronika
OdpovědětVymazatMoc dekuju! Mam radost, ze cheesecake chutnal a tesim se, co dalsiho vyzkousis :)
VymazatTento cheesecake jsem poprvé ochutnala ve Švýcarsku, kde jsem jeho díl zakoupila ve Starbucks jako můj narozeninový dort. Natolik mi okouzlil, že jsem musela mít recept na něj. Dokonce jsem ho už i zkusila a musím říct, že i domácí varianta měla úspěch... více malinový cheesecake
OdpovědětVymazatTvuj cheesecake vypada krasne, zvlast ten malinovy vir! :)
Vymazatčo presne prosím znamená toto: "Za celou dobu nesmíme otevřít troubu, jinak budeme pekelně naštvaní."
OdpovědětVymazatsú to také sopkoidné bubliny na povrchu, z ktorých sa mi chce plakať?
To znamená to, že by mohl popraskat, ale sopkoidné bubliny by to zase být neměly! :D To zní jako příliš vymíchaný těsto.. ale pokud uděláš i tu malinovou omáčku, tak to nebude vidět :)
Vymazatono to bolo celé adrenalínové včera :D robila som ten fejkový s čokoládou, sem som sa pozerala len na "pravidlá pečenia". príliš vymiešané to asi nebolo, robila som to ručne (mixér v servise), no ale mala som pri pečení tak zahmlené dvierka, že som upustila paru aj počas pečenia a teda dlho sa nič nedialo, až to nakoniec napučalo ako bublinková milka čokoláda.. ale chvalabohu to potom spľaslo a neni to ani popraskané, takže win, chutí svetovo, takže ďalší win, a nemusela som tu vôbec panikáriť (sorry face) :D
VymazatNo, tak vyborne, dobra vec se podarila :D Tak jsem rada, ze nakonec vse dobre vypadlo, pohroma se nekonala a jestli i chuti svetovo, tak je to parada :D
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDortovou formu vymažeme máslem, včetně okrajů a vyložíme pečícím papírem. - Tohle jsem nepochopila, jakože to vymažu a na to dám pečící papír ? Prosím poraďte mi :) Za dva dny chci dort dělat a doma se na něj všichni těšíme :) Děkuji :)
OdpovědětVymazatJéé, moc se omlouvám, komentář mi spadl do spamu :(
VymazatVím, že už je asi pozdě, ale je to přesně jak říkáte, vymazat a dát pečící papír.
Ještě jednou se omlouvám, snad jste si nějak poradila.
Uf, tak je v troubě a musím říct, že to nebylo jen takové "šup šup nacpat tam sušenky, na to sejra a do trouby", ale celkem náročné. :D ale těšila jsem se na to moc, do cheesecake jsem se chtěla pustit už dlouho a po dlouhéém zkoumání všech receptů jsem se vrátila opět k tobě, protože tvoje recepty (kterých jsem vyzkoušela požehnaně) nikdy nezklamou. Dělala jsem ho akorát z lučiny, mascarpone a trochy tvarohu, tak doufám, že to dort nijak nezkazí. A sirup jsem udělala z jahod a musím říct, že vypadal moc dobře (lépe řečeno bych ho nejradši všechen snědla a na polití dortu bych se vykašlala). Pak jsem měla problém s vanilkovým extraktem, který pořád nejsem schopná koupit, ale pořád se chystám si udělat domácí, tak jsem tam místo toho dala samotná vanilková semínka, myslíš, že to nevadí?
OdpovědětVymazatAléé jo, vlastně to tak přesně je! :D
VymazatDěkuju moc za důveru, jsem moc ráda, že recepty fungují :)
No, mascarpone, lučina a tvaroh je docela směska, nebude to úplně pravý cheesecake, ta konzistence bude trochu hutnější a ne tolik krémová, ale dobré to bude, takže pokud u vás úplně nelpíte na cheesecakovém názvosloví, tak to bude ok :)
Jasně, semínka jsou vpoho, pokud ti nevadí, že budou v cheesecaku vidět. Jejich nevýhoda je ta, že se v těstě nerozmělní tak rovnoměrně, jako tekutý extrakt zapracovaný do těsta. Sehnat se dá v Marks and Spencer, nebo na netu. Nebo jak říkáš, udělat vlastní :)
Tak budu držet palce, ať se povede! :)
Tak je hotovo a svrchu ho mám takový hnědší, asi to bude troubou :D Ozdobila jsem ho akorát čerstvými jahodami. :) Chutná moooc dobře, až se nám v létě urodí rybíz, zkusím ten :) Musím říct, že ta vanilka je v krému příjemně cítit, takže jsem ráda, že jsem jí tam dala. Ségra právě říkala, že je lepší jak z cukrárny! xD
VymazatMoc díky za recept!
Tak to jsem moc ráda, že se dílo podařilo. A tu svrchní barvu spraví jahody! :D
VymazatS rybízem by byl určitě taky super :)
Jasně, je dobře, žes tam vanilku dala, bylo by škoda cheesecakovat bez ní :) A jestli je lepší jak z cukrárny, tak super! Jen moc nevím, jakto, že ho už jíte a nechladíte až do druhého dne! :D
No, tak já jsem ho dnes s chutí a s originálních surovin (víc jak 300,-) dělala ke kulatinám mému manželovi a on se mi nepovedl :( Tak jsme se na něj těšili. Nevím kde se stala chyba. Celý postup jsem přesně dodržela. Když jsme čekali na zatuhnutí, tak jsem si opravdu myslela, že je to jen tím, že má celý dort tak nějak zatuhnout a ono neeee. Po rozkrojení byl od středu úplně syrový :( Okraje byly fajn. No, tak jsem ho šoupla znovu do trouby a budu se modlit. Tak uvidíme asi spíš budu chodit na ten skvělý někam do kavárny.
OdpovědětVymazatTak to je mi lito, nevim, kde byl problem :( Pokud jsi ho pekla fakt stejne dlouho jako je v receptu a chladila celou noc, tak by to melo byt OK, ale bohuzel kazda trouba je jina, no :( Jetse jsem se s takovym problemem nesetkala..
Vymazatahoj, chci ho vyzkoušet, ale mám otázku ohledně pečení. Je tam psáno šoupnout do trouby a péct 40 minut. To peču na 250 °C nebo na jinou teplotu? Buchty většinou peču na 180 °C, tak se ptám. Díky :D
OdpovědětVymazatAhoj, v receptu je to napsane, na 180 :)
VymazatAhoj Verčo, vypadá to úžasně! Na tvůj blog chodím už nějakou dobu - pekla jsem cupcakes a francouzské máslové, obě dopadly úžasně. A to jsem jsem teprve začátečník ;-)
OdpovědětVymazatAle chtěla bych se zeptat, jak je asi tahle dobrota vysoká?
Díky, Ellnesa
Ahoj, jsem rada, ze se peceni podle blogu dari! :) Je to docela nizke, odhadem tak tri cm?
VymazatDíky, dneska se nám doma sešly konečně všechny suroviny, takže se do toho dneska nebo zítra pustím.
VymazatJenom se trošku bojím, jak to bude chutnat bez toho extraktu ;-) Doma nejsou na sladké moc nároční, takže by to mohlo dopadnout dobře!
Svůj první cheesecake jsem dělala podle tvého receptu (s takovýma těma drobnýma úpravama, jakože sušenky Club a místo malin byly třešně). Byl naprosto úžasný a skvělý a mňam! Jakože fakt mega. Škoda jen, že tam ty třešně nebyly moc cítit a že byl takový dohněda. Ale chuťově výborný. Ach...
OdpovědětVymazatTak to je super, ze se naporpve takhle povedl :) A priste uz to urcite vychytas k uplne doknalosti :)
VymazatAhoj Veru, tak jsem se rozhodla zrealizovat tento recept (poté, co se na něj už asi dva roky psychicky připravuju :) ). Chci se jen zeptat, jestli mám troubu nastavit na horkovzdušnou, anebo na ty sálající elektrické pláty nahoře a/nebo dole..? Chápeš co myslím...:) Děkuji!! A abych nezapomněla, musím se přidat k ostatním: ANO, SUPER RECEPTY TU MÁŠ! :)
OdpovědětVymazatAhoj Luci, ja osobne pecu na horni dolni peceni, ale myslim, ze i horkovzduch by byl ok zrovna u cheesecaku :) Mozna dokonce i lepsi :D Ale ja jsem zvykla pect vse na to horni a dolni, protoze u toho presne vim jak to pece. Tak spis, na co si vice zvykla. :)
VymazatMusím sem vypustit své nadšení a úplně, ale ÚPLNĚ každému, kdo se na tuhle stránku dostane, tento recept doporučit!! :D Pravda, na čas i práci to není úplně nejjednodušší (pro takové lenochy jako já, co pečou jen když chtějí při nějaké příležitosti někoho ohromit...), ale námaha i dodržení návodu do puntíku se zatraceně vyplatilo. Všechny předepsané suroviny na gram přesně, nic neošizené, a....ano, bude to znít neskromně, ale myslím to spíš jako pochvalu receptu: NIKDY JSEM NIC TAK BOŽÍHO NEUPEKLA!!!... :D Veru, děkuji, peckoidní recept! :)
OdpovědětVymazatTak to je bezva! :)
VymazatVypadá to krásně. Dnes to vyzkouším ;-) Díky.
OdpovědětVymazatVčera jsem poprvé pekla cheesecake a podle tvého receptu. :) A musím říct, je naprosto epesní! :) Opravdu chutná božsky navzdory tomu, že jsem ho asi trochu přepekla, dala jsem 170°C horkovzduch, po půl hodině přišla a cheesecake už začínal hnědnout, ale i tak si myslím, že se to na chuti ani neodrazilo. Jen příště zkusím jiné sušenky, ty červené bebe se mi zdají trochu nevýrazné, ale i tak, děkuji za tento recept! :)
OdpovědětVymazatTak to je bezva! :) Susenky muzes i upect svoje, to je teprve vyzva :)
VymazatAhoj Veru, dal by se prosim v tomto receptu vyuzit tvaroh se smetanou? Mascarpone a Philadephia nam moc nesedi a navic jsme z maleho mesta, kde je ani nesezenem 😔 kdyz mi napises pomery, budu moc rada! Dekuji 😊
OdpovědětVymazatAhoj, jo, uz jsem ho tak taky delala :) Dala sem 750 gramu tvarohu a 4 vajicka :) Pekla jsem stejne.
Vymazat