Apple pie |
Taky tak milujete velká zelená a trochu kyselá jablka? Tak
přesně z takových se dělá slavný americký apple pie. Pokud tedy zrovna
máte doma Granny Smith, Jonagold, nebo něco podobně zeleného a tvrdého, můžete
se směle vrhnout na tenhle oblíbený koláč. Opět to ale není nic pro ty, kteří u
přípravy nechtějí strávit víc, než hodinu. Trpělivost však růže a apple pie
přináší, tak se hecněte! Korpus na koláč je z jednoho z mých
nejoblíbenějších těst (jo, fakt mám svoje oblíbený těsta), tedy ze short crust
pastry. Volně by se to dalo přeložit jako křehké těsto. Je hodně máslové a není
skoro vůbec sladké, proto se pekaři a pekařky vždycky můžou vyřádit na náplni,
která je obvykle ovocná a naopak hodně sladká. Těsto se dá ale klidně použít i na
slané koláče. Občas se můžete setkat s názvem pie crust nebo pate brisee.
V různých koutech světa jsou holt pro těsta jiné názvy, někde znamenají těsto úplně jiné, nebo jeho poddruh, ale to nám může
být celkem jedno.
Apple pie |
Vyrobit short crust pastry není těžké, ale musí se dost přesně dodržet postup a doba pečení, jinak bude křehké až moc.
Co se týče výborné jablečné skořicové náplně – problémem u
většiny receptů na Apple pie je, že jablka při pečení pustí spoustu vody, a
když s nadšením rozříznete upečený koláč, vyvalí se na vás lepkavá šťáva z jablek,
kterou pak nasaje i těsto. Nevím jak vy, ale já to nesnáším. Tenhle recept to
pojímá hodně sofistikovaně. Jablka totiž necháme vodu pustit předem, z té pak
vyrobíme hutnější sirup, který k nim znovu vrátíme a navíc ještě použijeme
kukuřičný škrob. Ten zabrání dalšímu pouštění vody. Samotná jablka vybírejte
opravdu tvrdší, aby pečením nezměkla příliš a nebyla z toho žemlovka.
Apple pie je nejlepší péct ve vysoké koláčové formě, takový
je i jeho typický tvar, šlo by to ale i v nízké, nebo dortové.
Apple pie
Těsto:
Apple pie |
350 g hladké mouky
30 g cukr krystal
226 g hodně studeného másla na kostičky
60-120 ml studené vody
Náplň:
Kolem 500-600 g kyselejších tvrdých jablek
50 g cukru krystal
50 g cukru krystal
50 g třtinového cukru
1 balíček skořicového cukru
2 lžíce skořice
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla
Na přípravu těsta je o dost lepší použít robota, ale jde to samozřejmě i ručně.
Promícháme všechny sypké ingredience a přidáme
máslo nakrájené na hodně malé kostičky, dostatečně tvrdé a studené. Šleháme rychle maximálně 20-30 sekund, jen aby se máslo obalilo kousky mouky. Pomaličku
přilíváme vodu podle potřeby (ne víc než těch 120 ml), která taky musí být dost
ledová a šleháme na nejvyšší otáčky. Jakmile je možné drobné kousky těsta v ruce spojit, tak máte
vyhráno.
Takto má vypadat těsto před zpracováním, trochu jako drobenka |
Potom si sypké těsto dejte na pracovní
plochu a zpracujte z něj pěknou kouli.
Tu rozdělte na dva kusy (já to pro
jistotu vážím, protože můj odhad je žalostný), rozplácněte, zabalte do folie a
dejte chladit minimálně na hodinu. Pokud budou stále viditelné kousky másla, vůbec to nevadí.
Mezitím si nakrájejte jablka na tenké plátky, tak jako já tady.
Já mám na usnadnění takovouhle věcičku (vyloženě geek stuff) , každý z kousků
pak rozříznu ještě na tři menší.
Nakrájená jablka napřed pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla, dobře promícháme a přidáme všechny cukry, sůl a skořicí. Vše dáme do velkého sítka, pod které umístímě misku, hrnec, zkrátka něco, co bude
zachycovat šťávu a necháme je stát.
Poté, co těsto zchladne (cca hodina), ho vyndejte z ledničky, nechte
cca 10 minut povolit a rozválejte do formy. Nejjednodušší je vyválet
kruh o něco větší, než je forma, ten pak pomocí válečku přenést, lehce stlačit
dovnitř a nožem odřezat přebytečné okraje. Těsto ale nesmí být studené ani moc
ani málo - rada trochu na nic, já vím. Když je přechlazené, bude se trhat, když je podchlazené, bude se
lepit. Je to ale jen otázka praxe, a
jakmile se vám to povede, short crust pastry si prostě zamilujete! :) Stephanie
z Joy of baking, od které je tento recept, tomu říká feel the dough, tedy cítit těsto a myslím, že je to přesné. Když budete short crust pastry dělat po několikáté, budete přesně vědět, kdy ho rozválet.
Těsto ve formě |
Když máte těsto ve formě a jste s ním spokojení, zkontrolujte, kolik šťávy
jablka pustily. Pokud je to aspoň 100 ml, máte vyhráno. Teď si vyndejte z lednice
druhou část těsta, ať trochu povolí a naopak vraťte do lednice první část těsta, teď už ve formě.
Šťávu zahřejte společně s máslem a
vařte cca 8 minut do zhoustnutí a sirupové konzistence, měl by se zredukovat zhruba na polovinu. Celou dobu míchejte. Až je sirup hotový, vmíchejte ho zpět do
jablek a přidejte kukuřičný škrob. Potom celou směs navršte do formy s těstem a dejte do lednice.
Vyválejte druhou část, podobným způsobem jako první – o něco větší kruh než je
forma, který pak válečkem přeneste nad formu. Okraje zatlačte pod první vrstvu
těsta a dobře zmáčkněte prsty. Uprostřed – a na to nezapomeňte - nařízněte takovou hvězdičku – otvory, kterými
bude unikat pára. Předehřejte si troubu na 220 stupňů a dejte koláč naposledy
do lednice.
Koláč před upečením |
Do vyhřáté trouby dejte apple pie péct na nejnižší rošt. Peče se
přibližně 45 minut, ale po 30 minutách si asi všimnete, že tenké okraje
začínají trochu více hnědnout. Vystřihněte si kruh s dírou uprostřed buď z alobalu,
nebo z papíru na pečení a koláč jím překryjte. Prostě high level vychytávka.
Až bude koláč krásně zlatohnědý a v nakrojené části to
bude trochu bublat, máte hotovo. Teď ale nastává to nejhorší – fáze několika
hodin čekání. Ideální je dát mu tak tři, aby jablka kompletně vychladla.
Nejlepší je ale stejně až druhý den! Podávat můžete samotný, s vanilkovou zmrzlinou, nebo se šlehačkou.
Apple pie |
Tipy:
- Nepodceňujte chlazení těsta.
- Kukuřičný škrob seženete skoro ve všech obchodech, pokud ne, tak prodejny se zdravou výživou jsou jistota
- Když se vám těsto ve formě bude trhat, nic si z toho nedělejte, prostě ho přímo uvnitř prsty poslepujte znovu, nebo přidejte kousek z odříznuté části na "přelepení"
- V původním receptu je až kilo jablek, podle mě je to pak na těsto až příliš, nejde v koláči moc cítit a těžko se krájí.
- Těsto je možné připravit buď den předem a schovat do ledničky, nebo ho mít až měsíc v mrazáku a pak ho jen nechat v lednici rozmrznout.
Apple pie |
Tak co, pustíte se do toho, nebo je to na jabkovej koláč trochu moc námahy? Není! Výsledek stojí za to. Těsto je nádherně křehké a máslové, jablečná náplň je hutná, cukr výborně vyvažuje kyselost jablek a všude po domě cítíte vůni skořice...co víc si přát! :)
Jé, apple pie :) To je taková srdcovka :D Krásný fotky a taky okraj toho těsta :) Já na něj mám tu nízkou formu, takže s okraji si moc nevyhraju, tak na něj vždycky aspoň něco vykrájím ze zbytků těsta, aby se necítil nehotový :D Jenom malá poznámka k tomu kukuřičnýmu škrobu - dá se koupit i běžně v super/hypermarketech, někdy i v sámošce :)
OdpovědětVymazatDíky, s těma okrajema jsem se právě docela piplala :D A pokud mi někdo jako ty pochválí fotky, tak opravdu nemám slov :D
VymazatNo, ono to v tom nižším není na škodu pro ty, co nemají rádi tolik náplně. Fakt? Ok, tak já to změním, já jsem tam totiž byla kupovat kukuřičný sirup a vzala jsem rovnou i škrob, tak jsem nějak nabyla dojmu, že to jinde nemají :D
Každopádně, dobrý je to s tím odkapáváním jablek, fakt z toho pak nic neteče.
miluji apple pie! recept určitěš zkusím!
OdpovědětVymazatvacantfashion.blogspot.com
Tak pak dej vědět, jak se povedl! :)
VymazatMňam! Apple pie jsem zkoušela minulý týden podle Catalíny a když jsem ho nechala pořádně vychladnout, tak z něj žádná přebytečná šťáva netekla (štěstí začátečníka?). Možná záleží i na odrůdě jablek. Ale příště to nechám pro jistotu odkapat, jak radíš, super tip:) Nikola
OdpovědětVymazatJe to mozne, ze zalezi na te odrude a pokud ho navic nechalas fakt dlouho vychladnout, tak se trosicku vsakne i do testa a pak uz netece, ja ale radsi jedu na jistotu :D
Vymazattyjo, ty fotky vypadají lákavě a profesionálně! .. jsem nová followerka :)
OdpovědětVymazatDíky moc! Já mám naopak dojem, že fotky jsou má největší rezerva, tak celkem koukám! :)
VymazatVe vaření sem začátečník ale musím říct...tenhle koláč je naprostá špica.) nevydržela jsem čekat a nakrojila jsem ho cca 20minut po vyndani z trouby a nerozpadl se nevytekl nic.) a je opravdu skvělej:)
OdpovědětVymazatParada, tak to mam radost! A priste vetsi trpelivost! ;)
Vymazathodně moc, moc, moc perfektní
OdpovědětVymazatNo, k tomu ma jeste daleko, ale je fakt, ze vypada hezky, hned bych si zas dala :)
VymazatDíky za recept, změnila jsi mi pohled na Apple pie :D No, co dodat, prostě chuťovka :) Za mě ***** ;)
OdpovědětVymazatTak to je super, jsem ráda, že se povedl :)
VymazatTěsto se povedlo napoprvé, ani se mi nepřetrhlo, moje první těsto napoprvé:D Akorát sem buď podcenila počet jablek nebo jsem si měla vzít menší formu:/ Ale nevadí, i tak byl božský..nedalo mi to a musela jsem ještě dneska ochutnat:D A ten sirup! Ach..jen sem se přemáhala abych ho celý nesnědla:D Nejlepší koláč :))
OdpovědětVymazatTak to jsou skvělé zprávy! :) Díky moc za feedback a množství jablek vychytáš do příště! :) A klidně ho sněz! :D
VymazatTen koláč je hříšně dobrý! Sice jsem neměla koláčovou formu, ale jen dortovou a dala jsem tam asi více jablek, než bylo nutné, avšak celkově se povedl. Best apple pie ever!
OdpovědětVymazatTo mám radost, ty jabka to chce vychytat, každý to má rád v jiném poměru :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTak super, to jsem ráda, že i v dortové to vyšlo a díky moc! :) Red velvet už tu je, jako dort i jako cupcakes, koukni do abecedniho seznamu receptu :)
Vymazattake diky za vyborny recept :) zkusila jsem a vsem to moc chutnalo, ze jsem apple pie musela za tyden upect znova :)
OdpovědětVymazatSuper, mam radost! :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat
OdpovědětVymazatMyslím, že tu budou hlavně fanoušci Lovců duchů (supernatural), aby ochutnali Deanovu oblíbenou pochoutku.
Přesně můj důvod :D
Vymazatjoooooo xD
VymazatMohu se prosím zeptat, jaký průměr koláčové formy jsi tady použila (alespoň přibližně)? Moc děkuji!! Chystám se na něj, ty máš úplně super postup, tak snad se vydaří :-)) Hezký den!
OdpovědětVymazatJe to Emile Henry forma, prumer 26 cm :)
VymazatPie mám momentálně v troubě, i když spíš jeho improvizovanou verzi. Já prostě nejsem schopná zkontrolovat si před pečením všechny ingredience :D i přesto zatím vypadá skvěle. Hrozně se mi líbí tvůj styl psaní ;) a celej tvůj blog. jen tak dál!
OdpovědětVymazatDekuju moc i kdyz se zpozdenim ! :)
VymazatDneska jsem pekla a je úžasný! Díky za skvělý recept a podrobný popis, jak na to :) (y)
OdpovědětVymazatDiky a gratuluju k uspechu :)
VymazatÚplně úžasný recept, jablka vůbec netekla, koláč byl opravdu výborný, chtěla bych ho zkusit i v cupcake verzi, jestli to dává smysl :D
OdpovědětVymazatSpis v tartaletkove! :) Zkousela jsem a taky super :) Do kosiku na cupcake bych to uplne necpala, podle me se to neupece rovnomerne, ale kdo vi! :)
VymazatSkvělý recept :-) můžete mi prosím poradit, jaké máslo používáte? A rovnou ho vyndáte z ledničky nebo necháte chviku v pokojové teplotě? Děkuji K
OdpovědětVymazatDobry den, ja pouzivam jihoceske do Madety, to modre. Na tento recept je potreba uplne studene.
VymazatPlánuju dělat hned jak se dojí ten co jsem vyrobila včera. Byl podle jiného receptu a moc se nepovedl, proto jsem se rozhodla, že Apple Pie prostě pokořím! :) Jen doufám, že nebude problém, když navrch místo placky udělám mřížku :)
OdpovědětVymazatDoufam, ze se povedl, mrizka vypada super :)
VymazatTaké jsem se dnes do tohoto receptu s chutí pustila. Místo jen a pouze čerstvých jablek jsem použila kompotovaná, která jsem sama zakomponovala den předem a smíchala asi 50% na 50% s těmi čerstvými. Jelikož nemám formu na koláč, tak jsem musela trochu improvizovat s dortovou, ale myslím si, že se povedlo. :-) Strašně moc se mi líbí způsob jakým píšeš, jelikož moc moc moc ráda peču, tak si Tvuj blog dávám do záložek. Příště až budu péct a budu chtít radu, vím kam jít. Děkuji za super recept. ;-)
OdpovědětVymazatKdyž nemám kyselá jablka, tak je to taky ok, jen přidám míň cukru, ne? :)
OdpovědětVymazatJde o to, ze ta kysela jsou o dost pevnejsi a i po upeceni si zachovaji peknou strukturu, sladsi jablka byvaji mekci a hodne se rozpadnou.
VymazatVčera jsem ho zkusila a tvůj recept je naprosto dokonalý! :) musím dodat, že jsem v životě nic neupekla a první pokus byl tvůj apple pie a byl naprosto výbornej! Moc dík :)
OdpovědětVymazatBezva! Tak to moc gratuluju, na prvni peceni je apple pie cekem vyzva! :)
VymazatVyborný koláč, asi před hodinkou jsem ho vytáhla z trouby a neodolala a uz ochutnáváme :-)
OdpovědětVymazatSuper, taky bych si ho mela zase udelat! :)
VymazatRozhodně nejlepší Apple pie co jsem kdy jedla, děkuju!! :)
OdpovědětVymazatDobry den, je treba nejak vymazavat formu? Mam doma porlelanovou. Dekuji za odpoved. Lucka. :)
OdpovědětVymazat