Stránky

sobota 27. října 2012

Nejlepší čokoládové sušenky


Pravidelní čtenáři a ti, co mě znají ví, že jsem milovník sušenek. A v tomhle článku vás čekají ty nejlepší, nejoblíbenější a nejsušenkovatější sušenky ever. Proč? Protože jsem je vymyslela!
Teď vážně, tyhle cookies jsou fakt trhák, peču je na každou kulinářskou i nekulinářskou akci, která se u nás koná a nikdy nezbude ani kousek. Zbožňují je hlavně děti (od batolat až po adolescentní přátele mé sestry), ale nadchly i mého dědu, kterému jen tak něco, co nevypadá jako klasická česká buchta nechutná. Recept jsem rozdala už celé řádce lidí a většinou u nich zdomácněl stejně rychle jako u mě.

čtvrtek 25. října 2012

Tak trochu jiná dílna


„Ale tak já si to vezmu, když to dělají ty postižení…“  Něco takového jste si možná někdy říkali, když jste si na různých trzích a jarmarcích, mnohdy spíše z pocitu lítosti, kupovali keramické sošky andílků, nebo barevné pletené dečky.

Řekli byste si ale to stejné u tohoto?

zdroj: http://www.fler.cz/shop/v-ruzovem-sadu

čtvrtek 18. října 2012

Indická kuřecí stehna s kus-kusem


Po dvou sladkostech přichází zase něco pro masožrouty a milovníky indických vůní. Jednoduché a relativně (opravdu relativně :) rychlé a zdravé jídlo, které se dělá na jedné pánvi, takže toho moc nezašpiníte a to se vyplatí. Recept jsem našla na BBC Good Food, jedna z mých oblíbených, skvěle propracovaných a inspirativních stránek. Byla to jedna z mála nepečených položek na mém kuchařském to do listu, tak jsem se do toho pustila. S receptem je možné různě pracovat a obměňovat ho, takže výsledek může být pokaždé trochu jiný, zkátka multivariabilní internacionální gastronomie! (hell yeah)

neděle 14. října 2012

Zázvorové sušenky


Miluju sušenky. Čokoládové, máslové, zlaté polomáčené, kakaové bebe, disca, co nikdy nejíš sám a ještě přibližně trilión dalších.
(Zástupci společnosti Opavia, kteří jste si lámali hlavu nad tím, proč se vám 15.10 razantně zvedly tržby za výše jmenované produkty, číslo účtu dodám!)
V buchtovém a koláčovém Česku není tradice pečení sušenek téměř žádná, to je spíše doménou Američanů, kteří se svými chocolate chip cookies nacpávají dennodenně a tématem hovoru bývá, jestli preferují konzistenci chewy nebo naopak crispy. Blíží se jim snad jen některé druhy našich vánočních cukroví, které se ale opravdu zpravidla pečou jenom na ty Vánoce.
Skoro na všechna sušenková těsta je potřeba hodně másla, takže se vyplatí koupit jedno z těch dražších a rozhodně nenahrazovat žádnou pitomostí, jako je margarín. (Smůla, vegani!). Já používám Jihočeské máslo od Madety, ale mám v plánu si zajít do speciální prodejny se sýry a koupit si máslo na váhu. Sama jsem zvědavá, jestli ten rozdíl bude natolik zásadní.

pondělí 8. října 2012

Jablečný koláč

Protože je sezóna jablek, což je možná moje nejoblíbenější ovoce, chce to spoustu tipů na to, jak je zpracovat. A pokud vás už nebaví obyčejný štrúdl, můžete si udělat trochu pracnější, ale o to skvělejší jablečno-tvarohovou buchtu od Cataliny, kterou mimochodem považuji za jednu z nejlepších českých food-blogerek. Plánuji sepsat menší recenzi food blogů, jak českých, tak zahraničních a Catalina tam bude mít jedno z předních míst, ne-li dokonce to nejvyšší :)
Její babiččina buchta je opravdu vynikající a nemá smysl recept přepisovat, snad je jí jen až příliš moc. Pokud jste ale velcí jedlící, tak sníte i ten celý plech, který z receptu vzejde.
Ještě lepší ale možná je křehký jablečný koláč, na který se za chvíli vrhneme. Recept jsem našla u Kitchnette, i když ta ho dělá původně s tvarohem. Koláč se peče v dortové formě a vystačí akorát tak na ochutnání po upečení a snídani pro čtyřčlennou rodinku.

pátek 5. října 2012

Chicken curry


Zdravím všechny po poměrně krátké době a mám pro vás překvapení, které zásadním způsobem změní váš život.

Veronika taky umí vařit!

Pečení sice stále vítězí, ale když už se do něčeho pustím, nejhorší to není.
V poslední době jsem si oblíbila hlavně asijskou kuchyni, miluju vůně typických koření a nevadí mi ani ostřejší jídla. Jedním z těch nejklasičtějších jídel indické kuchyně je kuřecí curry. Dlouho jsem hledala opravdu povedený a autentický recept na tuhle dobrotu a nakonec jsem našla. Doporučuji držet se přesně postupu, i když se vám bude chtít spěchat. Další důležitou informací je – nepoužívejte kari koření. Vím, že se to nabízí, mají ho v každém obchodě a nechutná špatně, ale v tomhle případě se opravdu vyplatí namíchat si koření sami. Já je nakupuji v Brně u Sindibáda, ale mívají je i ve stáncích s kořením na Zelňáku. Další možností jsou velké supermarkety, kde jsou občas v uličkách k vidění samostatné stánky, kde občas narazíte právě i na koření.